Business Internaţional

Guvernul grec vine cu noi măsuri de austeritate pentru a se ţine de promisiunile făcute FMI

22.08.2010, 23:59 27

Conform unor oficiali guver­namentali, pachetul de măsuri va fiprezentat în Parlament în luna noiembrie. Ca parte a acordului desusţinere finan­ciară în valoare de 110 miliarde de euro încheiatcu FMI şi UE în mai, guvernul elen s-a angajat să atragă noivenituri de 9,1 miliarde de euro anul viitor.
Aproximativ 2,5 miliarde de euro vor fi obţinute de pe urmamăsurilor deja impuse în acest an. Guvernul încearcă să atragă alte5 miliarde prin introducerea de noi taxe, restul sumei urmând săvină din reduceri de cheltuieli.
"Veniturile suplimentare sunt vitale dacă vrem să reducem deficitulla 7,6% din PIB în 2011, aşa cum am promis", a declarat un oficialgrec. În 2009, deficitul statului elen se ridica la 13,6% din PIB.Grecia deja a anunţat măsuri de austeritate ca majorări de taxe şireduceri de pensii şi salarii în sectorul bugetar, acesteaîmpingând ţara şi mai adânc în recesiune şi ducând rata şomajuluila 12%.
Conform oficialilor greci, până acum noul plan prevede o majorare aTVA pentru anumite bunuri de retail şi servicii, din domenii precumcel al divertismentului, hotelier şi al restaurantelor.
Taxe "eco" ar putea fi introduse sub forma unor noi majorări aletaxelor de înmatriculare a autovehiculelor.
Autorităţile de la Atena ar putea impune şi o taxă extraordinarăasupra profiturilor companiilor cu un nivel ridicat alprofi­tabilităţii. Taxa suplimentară se aplică profi­turilor cedepăşesc un anumit prag.
Venituri suplimentare vor fi obţinute şi de pe urma noilor licenţepentru jocuri de noroc, a taxelor impuse celor care închiriazăauto­ve­hicule şi a taxelor suplimentare aplicate asupra bunurilorde lux.
Salariile angajaţilor din sectorul public şi pensiile ar putearămâne îngheţate şi anul viitor, excepţie făcând însă pesiile mari,care ar putea fi micşorate. De asemenea doar 20% dintre angajaţiide la stat care se pensionează vor fi înlocuiţi.
Guvernul speră că măsurile vor recâştiga încrederea investitorilorşi astfel se vor reduce costurile de creditare.
"Ne concentrăm atenţia pe măsurile asupra cărora am căzut de acordcu FMI şi UE şi ne aşteptăm ca eforturile noastre să fierecunoscute pe pieţe, iar randamentul obligaţiunilor să evolueze înconsecinţă încă din acest an", a declarat un oficial. "În 2011,trebuie să organizăm emisiuni de obligaţiuni pe termen lung învaloare de mai puţin de 5 miliarde de euro. Acesta va fi cel maiimportant test pentru noi", a mai spus acelaşi oficial elen.
Din momentul în care ajutorul financiar în valoare de 110 miliardede euro a fost acordat în mai, Grecia s-a întors pe pieţele decapital internaţionale o singură dată, cu o licitaţie de bonuri detrezorerie cu scadenţă la 13 şi 26 de săptămâni, eliminând dinstart emisiunea unor bonuri cu maturitate la 52 de săptămâni.
"Recunosc, va trebui să facem un mare efort pentru a convingepieţele că vom ieşi din această criză neşifonaţi. Facem tot ceea cene stă în putinţă", a spus un alt oficial grec.
Grecia a fost nevoită în ultimele luni să ia o serie de măsuri deausteritate, motiv pentru care grecii au declanşat proteste,nemulţumiţi de deciziile Cabinetului de la Atena. Economia Grecieia scăzut în trimestrul al doilea cu 3,5% şi, potrivit FMI, urmeazăsă se contracte cu 2% la nivelul anului 2010.

Grecia vrea sistem bancar consolidat
n Autorităţile vor să consolideze sistemul bancar pentru ca acestasă poată face faţă crizei datoriilor şi au comandat un studiu înacest sens.
n Băncile au întâmpinat dificultăţi din cauza măsurilor deausteritate adoptate de stat, care au condus la adâncirearecesiunii. Persistă criza de lichidităţi.
n Autorităţile analizează o serie de opţiuni strategice precumfuziuni locale sau transfrontaliere şi injecţii de capital.
n Executivul a cerut în repetate rânduri ca băncile să analizezeposibilitatea încheierii de alianţe prin care să devină entităţimai puternice şi mai solide.


Noi măsuri anticriză

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO