Business Internaţional

Guvernul încearcă să îi convingă pe unguri să renunţe la pensiile private. În joc sunt 10 mld. euro

Autor: Gabriel Razi

25.10.2010, 23:54 37

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a iniţiat unproiect de lege prin care contribuabilii vor avea posibilitatea dea se reîntoarce la sistemul de pensii de stat în dauna fondurilorde pensii private, scrie presa maghiară. În joc sunt activele de9,8 miliarde de euro deţinute de fondurile private de pensii.

Un reprezentant guvernamental a declarat că această mişcare estefăcută pentru "a păstra banii oamenilor în siguranţă, departe deinvestiţiile riscante pe care le fac fondurile de pensii private"."Dacă parlamentul va aproba legea, oricine va putea decide sătransfere la stat pensiile acumulate în fondurile private", a spusGabriella Selmeczi, comisar guvernamental pe pensii.

Transferuri suspendate pentru 14 luni

Premierul maghiar Viktor Orban a decis săptămâna trecută săsuspende plăţile de stat către fondurile private de pensii pentruurmătoarele 14 luni, măsură care urmează să aducă la buget circa1,5 miliarde de euro. Aceasta face parte dintr-un pachet mai largde reforme adoptat pentru a atinge ţintele impuse de UE în ceea cepriveşte deficitul bugetar, care trebuie să scadă sub 3% dinPIB.

Orban a început un adevărat război la nivel declarativ împotrivafondurilor private de pensii, comparând practicile investiţionaleriscante ale acestora cu jocurile de noroc. El a adăugat că singuracale prin care pensiile contribuabililor sunt în siguranţă este caacestea să fie administrate de stat. Replica nu s-a lăsat prea multaşteptată, reprezentanţii fondurilor de pensii acuzând guvernul denaţionalizare mascată.

Premierul maghiar a admis că iniţial a fost luată în consideraresoluţia de naţionalizare a fondurilor private de pensii, însă ideeaa fost abandonată pentru a lăsa contribuabililor opţiunea de aalege între stat şi privat.

Avantajul la stat sunt costurile de administrare maimici

Noua lege va permite tinerilor care îşi plătesc pentru primadată contribuţia să aleagă exclusiv fondul de pensii al statului,iar celor ce au o contribuţie mixtă li se dă posibilitatea să îşitransfere fondurile administrate până în prezent de companiile deasigurări către stat.

Guvernul a anunţat cetăţenii maghiari că au timp până la finalulanului viitor să îşi exprime opţiunea pentru pensia de stat sau ceaprivată. În urma reformei din 1997, Ungaria are un sistem de pensiide stat (pilonul 1) care funcţionează pe principiul "pay as you go"(adică angajaţii de azi îi susţin pe pensionarii de azi) şi unsistem de pensii private obligatorii (pilonul 2). Modelelul esteasemănător cu cel al României.

Comisarul maghiar responsabil de pensii consideră că sistemulpensiilor de stat poate fi mai profitabil decât cel privat datorităcâştigurilor superioare obţinute prin investiţiile realizate întitluri guvernamentale.

De asemenea, costurile operaţionale ale fondului de pensiipublice se cifrează la 0,9% din valoarea totală, în timp cefondurile private de pensii operează cu costuri de 5% la care seadaugă comisioanele de administrare de 0,9%.

Kata Kormos, purtător de cuvânt al Partidului Socialist,principala forţă a opoziţiei, a declarat că decizia guvernului varuina companiile de asigurări din Ungaria. Oficialul socialist aadăugat că nu este normal ca autorităţile să nu anunţe condiţiileîn care cetăţenii maghiari îşi vor retransfera contribuţiile de lastat către fondurile private după expirarea celor 14 luni în careplăţile vor fi sistate.

Opoziţia a catalogat deciziile ca fiind "haotice", fiind luatăîn calcul posibilitatea declanşării unui referendum naţional peproblema pensiilor. Reprezentantul opoziţiei a adăugat că esteposibil ca această iniţiativă să fie neconstituţională.

Asigurătorii din Ungaria amentinţă că toate acţiunile guvernuluiconturează "o naţionalizare mascată" şi că în perioada următoare,cu siguranţă, se vor declanşa proteste ample.

Pensiile private în România

Fondurile de pensii private care operează în Româniaadministrează active totale de 975 de milioane de euro, valoareaacestora urmând să depăşească pragul de un miliard de euro până lafinalul anului. Momentan, valoarea medie a sumei strânse în contulfiecărui cotizant la fondurile de pensii private gravitează înjurul valorii de 800 de lei (200 de euro). Fondurile de pensiiobligatorii au realizat un randament de 13,3%, în timp ce fondurilede pensii facultative (pilonul III) un randament de 10,2% înprimele nouă luni ale acestui an, în condiţiile în care inflaţias-a cifrat în aceeaşi perioadă la 6,25%. În general, fondurileprivate de pensii au investit în active cu risc minim, cum ar fititlurile de stat. Acestea deţin obligaţiuni şi certificate detrezorerie în valoare de 500 de milioane de euro. Reformasistemului de pensii din România este încă la început, totalulcontribuţiilor se cifrează la 1% din PIB, în comparaţie cu 14% înPolonia sau 10% în Ungaria. În prezent o contribuţie de 2,5% dinsalariul brut care se duce spre fondurile private de pensii.Legislaţia în domeniu prevede o creştere în viitor până la nivelulde 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO