Business Internaţional

Guvernul Letoniei este hotărât să introducă euro chiar dacă populaţia se opune

Valdis Dombrovskis, premierul Letoniei: A fost clar încă de când ne-am câştigat independenţa că aparţinem Europei şi nu zonei gri dintre Rusia şi Europa. Sursa foto: AFP

Valdis Dombrovskis, premierul Letoniei: A fost clar încă de când ne-am câştigat independenţa că aparţinem Europei şi nu zonei gri dintre Rusia şi Europa. Sursa foto: AFP

Autor: Ioana Nita

07.03.2013, 00:04 451

Săptămâna aceasta guvernul Leto­niei i-a prezentat  Comisiei Europene solicitarea de a adera la euro începând cu 1 ianuarie 2014, ţara urmând să devină astfel al 18-lea stat membru al uniunii monetare, cu toate că nu are susţinerea populaţiei. Solicitarea Letoniei reprezintă un vot de încredere acordat monedei unice, dar vine de la o economie care a plătit un preţ enorm pentru a ajunge un model de disciplină fiscală.

„Aceasta este o zi care va intra în istoria Letoniei“, a spus Andris Vilks, ministrul leton de finanţe, după ce a semnat cererea oficială de aderare la zona euro.

Statul baltic şi-a ancorat moneda naţională la euro din 2004, când a intrat în Uniunea Europeană (UE). Economia letonă se bazează foarte mult pe moneda unică, 90% din creditele acordate şi 50% din depozitele atrase de bănci fiind denominate în euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch.

În 2009, Letonia a fost prima ţară din UE care a cerut ajutor financiar din partea FMI, din cauza crizei care a aruncat economia într-o recesiune severă. De atunci, economia letonă şi-a revenit, în prezent Letonia având cea mai mare rată de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) şi a doua cea mai mare rată de creştere a exporturilor din UE, scrie EUobserver. În 2012, PIB-ul Letoniei a crescut cu 5,5%, iar estimările CE pentru 2013 şi 2014 indică un avans economic de 3,8%, respectiv 4,1%.

Dar rata şomajului aproape s-a triplat de la intrarea economiei în criză, iar din 2008 ţara şi-a pierdut mai mult de 5% din populaţie din cauza emigrării. Majoritatea celor care au plecat sunt tineri.

Şomajul, care a depăşit nivelul de 20% în 2009, „scade în mod constant, chiar dacă este încă ridicat“, a afirmat Olli Rehn, comisarul eu­ro­pean pentru politici economice şi mo­ne­tare. Anul trecut, rata şomajului a fost de 14%, potrivit datelor Eurostat, însă scăderea ar putea fi pusă pe seama migraţiei leto­nilor.

Exemplu de disciplină fiscală

Letonia îndeplineşte toate criteriile de convergenţă pentru intrarea în zona euro, notează The Wall Street Journal. Pentru anul acesta, se estimează că deficitul bugetar va fi de 1,1%, datoria publică este de 41% din PIB, iar inflaţia medie a fost anul trecut de 2%.

În pofida performanţelor financiare ale ţării, cele mai recente sondaje arată că aproximativ două treimi din populaţia Leto­niei, de aproximativ 2,2 milioane, se opun adoptării euro. CE şi Banca Centrală Euro­peană vor publica raportul privind îndepli­nirea con­diţiilor de intrare în zona euro de către Letonia cel mai probabil în luna iunie, iar miniştrii de finanţe vor decide în iulie dacă statul baltic se alătură din 2014 ţărilor din uniunea monetară.

„Aderarea la zona euro va reprezenta un semnal pozitiv cu privire la stabilitatea financiară şi politică a Letoniei. A fost clar încă de când ne-am câştigat independenţa că aparţinem Europei şi nu zonei gri dintre Rusia şi Europa“, a spus premierul leton Valdis Dombrovskis.

Letonia ar fi a patra ţară fost comunistă din estul Europei care aderă la zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia. Şi Lituania urmează să aplice în curând pentru intrarea în uniunea monetară în 2015.

Polonia şi Cehia au şi ele în vedere să se alăture membrilor din zona euro în următorii ani, însă amână fiindcă se tem de problemele uniunii monetare ar putea avea un efect de contagiune asupra lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO