Business Internaţional

Guvernul thailandez iese din afacerea Liverpool

17.06.2004, 00:00 14

Un grup de oameni de afaceri tailandezi au preluat oferta in valoare de 105 milioane de dolari lansata de guvernul tailandez pentru un pachet de 30% din actiunile clubului de fotbal Liverpool, prim ministrul Taksin Shinawatra negasind o modalitate de finantare a achizitiei, relateaza Bloomberg.
Zece investitori, printre care si Paiboon Damrongchaitham, presedinte al GMM Grammy Plc, cea mai mare companie de inregistrari din Tailanda, va purta negocieri cu echipa engleza de fotbal, a anuntat ministrul adjunct al comertului, Pongsak Raktapongpaisal.
Thaksin, ce va participa la alegerile din luna ianuarie, a decis sa renunte la aceasta oferta dupa ce a fost criticat de politicienii din opozitie ca se foloseste de banii publici pentru a investi intr-o echipa engleza de fotbal.
"Guvernul nu se va mai implica in negocieri si tranzactii ce au legatura cu achizitionarea actiunilor din cadrul clubului Liverpool," a declarat Pongsak reporterilor. "Negocierile vor fi preluate de Paiboon si alti oameni de afaceri".
Paiboon, in varsta de 54 de ani, detinand 53% din Grammy, si alti noua oameni de afaceri, intentioneaza sa achizitioneze actiunile, a declarat Pongsak. Prayudh Mahagitsiri, presedinte al Thai Film Industry Pcl si presedinte al partidului de guvernamant Thai Rak Thai, a declarat pe un post de radio ca el este unul din cei noua oameni de afaceri. Oficialii Liverpool nu au putut fi contactati pentru comentarii.
"Cred ca este o buna oportunitate de afaceri," a declarat Paiboon. "Rezultatele financiare ale clubului sunt solide, existand in acelasi timp un potential puternic de comercializare a produselor clubului in intreaga Asie".
Pongsak a declarat ca pe oficialii clubului englez nu-i deranjeaza aceasta schimbare "atata timp cat structura si pretul oferit nu se vor schimba". Acesta a mai declarat ca "este foarte probabil ca aceasta tranzactie sa fie incheiata".
Thaksin a declarat luna trecuta ca Liverpool va primi in jur de 80 milioane de dolari. Tailanda va putea fi reprezentata de doi membri in cadrul consiliului de conducere al clubului si un drept de vot in cazul deciziilor importante.
Paiboon a declarat ca isi va folosi propriile fonduri pentru a fonda un holding care sa comercializeze brandul Liverpool si sa conduca o academie de fotbal in Tailanda si altele in Asia.  Compania va strange o parte din fonduri vanzand actiuni unor oameni de afaceri, printre care si Paiboon. Restul banilor vor fi obtinuti din vanzarea de actiuni catre public si prin intermediul unui imprumut bancar. Actiunile companiei vor fi listate la bursa tailandeza, a mai declarat acesta.
"Compania mea nu are nici o legatura cu investitia in Liverpool pentru ca nu vreau sa ridic semne de intrebare din partea actionarilor si analistilor," a declara Paiboon.
Thaksin s-a intalnit cu oficiali ai clubului Liverpool, printre care si directorul executiv al acestuia Rick Parry, in Bagkok pe 10 mai. Initial, primul ministru a anuntat ca el si un grup de investitori vor cumpara actiunile clubului. Apoi, luna trecuta, acesta a declarat ca guvernul va investi in Liverpoo prin intermediul unei loterii publice in valoare de 245 milioane de dolari.
Acesta a renuntat insa la aceasta idee, caracterizata drept neconstitutionala.
Thaksin a lansat o oferta si pentru echipa Fulham din Premier League. Un purtator de cuvant al guvernului tailandez a declarat ca "decizia sa de a cumpara o echipa din Premier League este ferma". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO