Business Internaţional

Guvernul ungar revine cu declaratii soc: "Economia este intr-o situatie foarte grava. Suntem in pragul default-ului". Ce se ascunde in spatele declaratiilor ?

04.06.2010, 17:59 58

Economia Ungariei este intr-o situatie "foarte grava", adeclarat vineri un reprezentant al premierului de la Budapesta,alimentand ingrijorarile investitorilor privind criza datoriilor destat din Europa si trimitand forintul la minimul ultimelor 12 luni,scrie Bloomberg.

"Este clar acum ca economia este intr-o situatie foarte grava", aspus Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului ViktorOrban. "Nu cred ca e o exagerare sa vorbim despre intrarea inincapacitate de plata", a precizat el.

Declaratiile vin la o zi dupa ce vicepresedintele formatiuniipolitice Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat ca exista "putine sanse" caUngaria sa evite soarta Greciei.
Forintul maghiar inregistra o scadere de 2,1% fata de euro, vineridupa-amiaza, la Budapesta. In ziua precedenta, moneda Ungarieipierduse 2,5%.

Fostul ministru de Finante al Ungariei, Peter Oszko, a declarat catara nu se afla "nici macar aproape de a intra in incapacitate deplata. Datoria publica a fost de 78% din PIB anul trecut, doar usorpeste media europeana de 74%.

Noua politica de comunicare a guvernului face parte ditr-o"strategie politica pe termen scurt", iar relaxarea fiscala promisala alegeri "ar crea panica" in randul investitorilor", a spusOszko. Viktor Orban, premierul numit pe data de 29 mai, a promis cava reduce taxele pentru a stimula economia. Joi insa, premierulungar nu a reusit sa obtina acordul UE pentru largirea deficituluibugetar.
"Sunt stupefiat de aceste comentarii. Este ridicol, remarcabil sifoarte periculos. Ce mesaj vrei sa transmiti investitorilor?", adeclarat Tim Ash, analist la Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO