Business Internaţional

Haosul politic va lăsa Grecia fără bani din iunie, ceea ce deschide calea introducerii drahmei

Haosul politic va lăsa Grecia fără bani din iunie, ceea ce deschide calea introducerii drahmei

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2012, 00:05 1244

Fostul premier elen Lucas Papa­demos a pus gaz pe focul crizei greceşti avertizând că statul ar putea rămâne fără bani chiar de luna viitoare dacă alegerile din 17 iunie nu produc un guvern stabil. În lipsa banilor pentru salarii şi pensii, statul ar putea încerca să-şi acopere cheltuielile prin emiterea unor cecuri speciale, IOU (I Owe You), care în opinia analiştilor vor deschide drumul introducerii în circulaţie a unei noi monede greceşti.

Într-un document remis preşedintelui grec Karolos Papoulias şi publicat de un ziar local, Papademos avertizează că situaţia financiară a Greciei se deteriorează mai rapid decât s-a anticipat, existând pericolul ca fluxurile de lichidităţi să treacă în teritoriu negativ la începutul lunii viitoare.

Docu­men­tul a fost discutat de pre­şedinte cu liderii princi­pa­lelor par­tide în ne­­gocierile eşu­ate pentru for­ma­rea unui gu­vern.

Problema ar fi scăderea abruptă a veniturilor din taxe şi relaxarea con­trolului chel­tuielilor din cauza celor două alegeri legis­lative, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO