Business Internaţional

Harry Potter ar putea aduce incasari de peste 900 mil. $

Harry Potter ar putea aduce incasari de peste 900 mil. $
17.07.2007, 18:27 23

"Harry Potter si Ordinul Pheonix", cel mai nou film din seria cu acelasi nume, ar putea avea vanzari de bilete in valoare de 900 mil. dolari (655 mil. euro) la nivel global, plasandu-se pe locul doi in clasamentul de anul acesta al celor mai mari incasari.
Filmul "Harry Potter si Ordinul Phoenix", cea de-a cincea parte a aventurilor vrajitorului creat de scriitoarea britanica
J. K. Rowling, s-a situat deja pe primul loc in box office-ul nord-american la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a obtinut incasari de 77,4 mil. dolari
"Ordinul Pheonix" a fost lansat in Statele Unite cu doua saptamani inainte de aparitia in librarii a ultimei carti din seria Harry Potter, pe 21 iulie.
Directorul executiv al Box Office Guru din New York, Gitesh Pandya, e de parere ca "interesul publicului e la cote maxime. Convergenta noului film cu lansarea cartii furnizeaza un nou tip de nerabdare si emotie, ceva ce nu am mai vazut pana acum".
Cel de-al cincilea film al seriei despre elevul-vrajitor Harry Potter si lupta sa impotriva maleficului Lord Voldemort poate ridica castigurile din film ale companiei Time Warner, care au scazut anul trecut cu 11%.
Compania a ajuns pe locul patru la vanzari in cadrul box-office-ului american, de cand ultimul film cu Potter, "Pocalul de foc", a incasat 892 mil. dolari (648 mil. euro).
"Ordinul Pheonix" trebuie sa atinga aceasta suma pentru a fi considerat un succes", spune Tuna Amobi, analist la Standard & Poor's New York. Avand in vedere suma preconizata pentru incasari, expertul e de parere ca filmul va reusi atingerea acestui obiectiv.
Astfel de incasari vor plasa filmul pe locul doi dupa vedeta acestui an "Piratii din Caraibe - La capatul lumii", care a adus incasari de 910,6 mil. dolari (662 mil. euro), conform firmei Mojo din California, care monitorizeaza incasarile filmelor. "Ordinul Pheonix" are sansa sa devina al doilea film ca incasari din seria Harry Potter, plasandu-se imediat dupa "Piatra filozofala", care a adus companiei 976,5 mil. dolari (709 mil. euro).
Diane Nelson, administratorul brandului Harry Potter pentru Warner Bros. Spune ca "asteptarea cartii va creste numarul biletelor vandute. Intotdeauna am considerat ca o carte este la baza oricarui brand. Inseamna mai multa emotie".
Trei din primele patru filme Harry Potter au fost lansate in luna noiembrie, pentru a atrage spectatorii de sezon. Strategia a dat roade, pentru ca lansarea in iunie a celui de-al patrulea film, "Prizonierul din Azkaban", a fost considerata un esec, incasarile nedepasind 789,8 mil. dolari (574,5 mil. euro).
Mutarea lansarii filmului "Ordinul Pheonix" in luna iulie le-a permis producatorilor sa puna accentul pe carte si sa lanseze versiunea DVD in perioada sarbatorilor de Craciun, este de parere David Joyce, analist al al firmei newyorkeze Miller Tabak & Co. Filmele din seria Harry Potter sunt cea mai profitabila franciza a Time Warner, aducand grupului 3,54 mld. dolari (2,57 mld. euro), conform Box Office Mojo. Urmatorul pe lista companiei este trilogia "Stapanul Inelelor", cu incasari de 2,92 mld. dolari (2,12 mld. euro).
Time Warner a scazut anul trecut in topurile box office americane si canadiene din cauza esecului "Poseidon", ale carui incasari nu au depasit 181,7 mil. dolari (132 mil. euro), in conditiile in care costurile de productie ale filmului s-au ridicat la 160 mil. dolari (116 mil. euro).
Costul ultimului film Harry Potter este de 150 mil. dolari (108 mil. euro).
Anul acesta, Time Warner a prezentat in rapoarte incasari de 732,1 mil. dolari (531,7 mil. euro), lasand in urma competitorii de la Viacom, Sony si Walt Disney.
Punctul forte al trustului este anul acesta productia "300", un film epic despre razboiul dintre spartani si persi, care a inregistrat din martie pana acum incasari de 452,6 mil. dolari (328,7 mil. euro) la nivel global.
Ultima carte a seriei, "Harry Potter and the Deathly Hallows", se va lansa pe 21 iulie. Comenzile sunt cu 17% mai mari decat pentru volumul precedent, conform editurii britanice Bloomsbury. Celelalte sase carti s-au vandut in mai mult de 300 de milioane de exemplare din 1997 pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO