Business Internaţional

Harvard si Stanford conduc in topul donatiilor primite

07.03.2005, 00:00 20

Dupa o stagnare de doi ani, donatiile acordate universitatilor americane au crescut cu 3,4 procente, la nivelul record de 24,4 miliarde de dolari (24,4 mld euro), se precizeaza intr-un studiu realizat de Rand Corp si preluat de New York Times.


Cresterea a fost determinata de o majorare cu 9,7 procente a donatiilor venite de la persoane fizice, care a contrabalansat scaderea cu 6,1% a contributiilor fundatiilor.

Procentajul donatiilor venite de la studenti s-a diminuat, inscriindu-se in curentul care a dominat evolutia inca din 2001.


Topul este condus de Harvard si Stanford. Harvard a reusit sa ajunga la suma de 540 de milioane de dolari (412 mil. euro), conform sondajului anual realizat de Consiliul de Sprijinire a Educatiei, care apartine corporatiei RAND. UCLA, care a ocupat locul zece la general, este campioana universitatilor de stat, cu 262 de milioane de dolari (200 mil. euro).


Universitatea Stanford a fost inaugurata in 1891, la sase ani dupa inceperea constructiilor. Inca de la inaugurare, universitatea a dispus de o locatie si un sediu de exceptie, de profesori atent selectionati, faimosi in domeniile lor, si de un numar dublu de studenti fata de nivelul previzionat, printre care si femei.


Colegiul Harvard a fost infiintat in anul 1636 prin decizia judecatoreasca a Curtii din Massachusetts Bay Colony si a fost botezat dupa numele primului sau donator, John Harvard din Charlestown. Harvard University este cea mai veche institutie de invatamant superior din Statele Unite. Universitatea a cunoscut o expansiune continua, de la noua studenti si un singur profesor la inceput, pana la peste 18.000 de studenti impartiti in zece specializari academice principale. Pe langa acestia, inca 13.000 de studenti sunt inscrisi in programul de invatamant la distanta Harvard Extension School. Peste 14.000 de oameni lucreaza la Harvard, dintre care cel putin 2.000 de profesori.


Sapte dintre presedintii Statelor Unite au absolvit Universitatea Harvard: John Adams, John Quincy Adams, Theodore si Franklin Delano Roosevelt, Rutherford B. Hayes, John Fitzgerald Kennedy si George W. Bush. Patruzeci dintre laureatii Premiului Nobel au fost formati la Harvard.


Per ansamblu, donatiile din partea studentilor au reprezentat 28% din total, cele de la persone fizice 21 de procente, corporatiile au contribuit cu 18% si fundatiile cu 25%. Fundatiile, spre deosebire de persoanele fizice, sunt mai circum-specte cand vine vorba de bani. Restul de 8% a fost adus de biserica si alte organizatii.



Desi cresterea per ansamblu a contributiilor a depasit cu putin rata inflatiei, Ann Kaplan, responsabil pentru realizarea sondajului, crede ca rezultatele "nu sunt chiar atat de slabe", avand in vedere scaderea fondurilor de la fundatii, situatie despre care previzioneaza ca se va schimba.



Cresterea vine dupa stagnarea din 2003 si dupa declinul din 2002. Kaplan crede ca aceasta situatie se datoreaza intaririi economiei si eficientei strangerii de fonduri. "Strategia aplicata pentru strangerea de fonduri a avut un efect puternic. Oamenii trebuie sa fie rugati pentru a darui", credea aceasta.



Cea mai buna veste pentru colegii si universitati a fost cresterea de 21,5% a cadourilor venite de la persoanele fizice - adesea parintii studentilor, membrii comunitatii sau donatori care doresc sa sprijine anumite proiecte de cercetare.



Dar, desi numarul studentilor care au facut donatii a crescut cu 2% la 6,7 miliarde de dolari (5,1 mld. euro), procentajul lor s-a diminuat la 12,8%, inregistrand o scadere constanta din 2001, cand era de 13,8%.



Kaplan crede ca aceasta situatie se datoreaza imbunatatirii sistemului de evidenta a universitatilor care au mai multi studenti care apar in calcule. Dar ea a adaugat ca exista posibilitatea ca ei sa se concentreze pe asigurarea unor donatii de la marii donatori, studentilor acordandu-se mai putina importanta. In acest caz, strategia ar putea afecta negativ viitorul strangerii de fonduri.



"Studentii care fac daruri mici pot deveni oameni de afaceri importanti", crede ea.



Sondajul a fost realizat in 971 de institutii, grup care reprezinta 85% din ajutorul voluntar acordat colegiilor si universitatilor.



Cele mai bune universitati din lume



Studiul realizat de The Times Higher Education Supplement (THES) este una din primele incercari de a compara cele mai bune universitati din lume. Pentru stabilirea ierarhiei sunt folosite cinci criterii care reflecta puterea in educatie/cercetare si reputatia internationala. Performantele excelente la toate capitolele au confirmat asteptarile observatorilor, faptul ca Harvard ocupa, de departe, pozitia de lider. Profesorii de la Harvard au castigat de-a lungul timpului 40 de premii Nobel si 44 de premii Pulitzer, iar aici au invatat sapte presedinti printre care F D Roosvelt, J F Kennedy si George W. Bush. In ciuda faptului ca scolile americane ocupa sapte din cele zece locuri, acestea nu sunt atat de dominante pe cat se asteptau observatorii.



Topul 20 cuprinde, pe langa universitatile din Marea Britanie, si institutii din Elvetia, Japonia Australia, China si Singapore. EHT Zurich se afla chiar in primele zece. Primele 20 de universitati ale lumii se afla in doar sapte tari, iar topul 200 cuprinde scoli din 29 de natiuni. Japonia, a doua economie a lumii, are 40 de universitati in top, Tokio si Kyoto fiind sursele traditionale ale celor mai influenti afaceristi si politicieni japonezi. In viitorul apropiat, unul dintre cele mai interesante lucruri va fi locul Chinei pe scena economica, dar si academica a lumii. Universitatea din Beijing ocupa deja alocul 17 in topul mondial, dar ritmul in care avanseaza cercetarea si educatia in aceasta regiune (mai ales in Hong Kong) este impresionant. Cea mai surprinzatoare caracteristica a topului european este absenta scolilor din sudul Europei: Spania, Portugalia, Italia si Grecia. Universitatile din Madrid si Roma apar doar pe locurile 67 respectiv 68. In concluzie, cele mai vechi universitati sunt si cele mai respectate de mediul academic international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO