Business Internaţional

Honda confirma avantul companiilor asiatice

27.04.2006, 00:00 16

Honda, gigantul japonez din domeniul constructiei de automobile, a inregistrat in ultimul trimestru o majorare a profitului cu 133%. Aceasta crestere s-a datorat volumului mare al vanzarilor din ultimul timp, precum si deprecierii yenului.

Compania care produce modelele Civic si Accord a raportat un profit net de 1,5 mld. euro. Cu toate acestea, reprezentantii Honda, al treilea mare producator de automobile din Japonia, au declarat ca pentru anul fiscal curent anticipeaza castiguri mai mici decat in perioada precedenta. Astfel, prognoza analistilor companiei indica pentru anul fiscal care se va incheia in 2007 o scadere de 7,9% a profitului net. De asemenea, pentru acest an, este anticipat un numar de 372 de milioane de automobile vandute, fata de 339 de milioane vandute anul trecut.

Takeo Fukui, presedintele Honda, a declarat ca se bazeaza pe faptul ca majoritatea clientilor vor opta pentru automobile de dimensiuni reduse, in conditiile in care preturile crescute la combustibili ii determina sa evite achizitionarea unor modele mai mari sau sport.

Valoarea actiunilor Honda a crescut cu 0,4 procente, iar cresterea totala pentru o perioada de 12 luni a fost de 50%.

Alaturi de ceilalti doi jucatori importanti, care domina piata auto si care provin din Asia, Toyota si Nissan, Honda va scoate pe piata modele noi, destinate pietei din SUA. Specialistii preconizeaza ca aceste modele vor avea un succes atat de mare incat producatori precum General Motors, Ford Motor sau DaimlerChrysler vor intampina dificultati serioase in recucerirea pietei. Cota de piata a Honda in SUA a crescut in ultimul timp cu 1,7%, ajungand la un nivel record de 32,2%.

Takeo Fukui a anuntat ca intentioneaza sa extinda fabricile din orasele canadiene East Liberty, Ohio si Alliston. Acest pas va fi facut pentru a putea face fata cererii crescute a clientilor pentru modelele Civic si Fit. In momentul de fata, Fabrica din Ohio functioneaza la capacitate maxima, astfel incat compania este nevoita sa exporte din Japonia modelul Civic pentru SUA.

Honda este si cel mai mare producator de motociclete din lume. Pentru acestea, vanzarile de pe ultimul trimestru au crescut cu 3,2 procente, ajungand la 3,48 de milioane de exemplare vandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO