Business Internaţional

IBM vrea sa investeasca alaturi de Citigroup intr-o banca din China

14.11.2006, 19:19 12

International Business Machines, cel mai mare furnizor de servicii computerizate, planuieste sa se alature bancii Citigroup in oferta de 3 mld. dolari pentru banca chineza Guangdong Development, scrie Bloomberg. Este posibil ca IBM sa cumpere un procent de 5% din creditorul chinez. Citigroup, care va cumpara 20% din Guangdong prin intermediul diviziei de consumer finance Associates First Capital, va numi directorii care se vor ocupa de operatiunile bancii. Portofoliul comun pe care l-ar detine companiile americane s-ar afla sub limita de 25% pe care o impune legislatia chineza in ceea ce priveste aportul de capital strain intr-o banca autohtona.
In anul 2003, Guangdong Development avea cu 4,45 miliarde de dolari mai multe datorii decat active. Creditele neperformante ale bancii cumulau un total de 21,9% din datoriile totale, ultima cifra furnizata de companie. De atunci, banca s-a redresat, ajungand anul acesta la un profit inainte de taxare pe prima jumatate a anului de 1,68 miliarde de yuani (184 mil. euro), in comparatie cu 532 milioane de yuani acum un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO