Business Internaţional

Ideea unui ajutor financiar pentru Portugalia reapare la orizont

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

28.02.2011, 23:45 13

Investitorii împing Portugalia tot mai aproape de un împrumutextern în condiţiile în care costurile sale de finanţare s-aumenţinut peste un nivel considerat nesustenabil pentru o perioadămai lungă decât în cazul Greciei şi Irlandei înainte ca aceste ţărisă meargă după bani la UE şi FMI, scrie Financial Times.

Ieri, dobânda cerută de investitori pentru a cumpăra titluri pezece ani emise de Portugalia se menţinea peste pragul de 7% pentrua 17-a zi consecutivă, comparativ cu 13 şi 15 zile pentru Grecia şiIrlanda.

"Vor avea nevoie de sprijin. Nu pot scăpa în mod miraculos dedatorii", a declarat Gary Jenkins, director în cadrul EvolutionSecurities.

Puţini analişti se aşteaptă însă ca Portugalia să soliciteajutor înaintea summit-ului UE de luna aceasta în care se vadiscuta dacă sunt necesare reforme ale mecanismelor de susţinere aţărilor cu probleme din zona euro.

În Portugalia, un număr în creştere de politicieni din opoziţies-au alăturat investitorilor şi economiştilor internaţionalispunând că un bailout pare acum inevitabil.

"O solicitare de susţinere financiară în trei-patru săptămânieste inevitabilă", a declarat Luis Marques Mendes, fost lider alPartidului Social Democrat, principalul partid de opoziţie.

Totuşi, guvernul socialist are în continuare o atitudine desfidare, susţinând că Portugalia nu are nevoie de niciun bailout şică se poate finanţa în continuare de pe piaţă.

Ministrul portughez de finanţe Teixerira dos Santos subliniazăcă Portugalia a atras aproximativ o treime din cele 20 de miliardede euro de care are nevoie în acest an, cererea rămânând relativsolidă.

Investitorii urmăresc cu îngrijorare evoluţia situaţiei dinPortugalia mai puţin datorită importanţei acesteia ca piaţă, câtpentru potenţialul său de a stopa extinderea crizei datoriilorcătre Spania.

Analiştii nu se aşteaptă ca Portugalia să lanseze emisiuni deobligaţiuni pe cinci sau zece ani până după summitul UE dinmartie.

Autorităţile portugheze consideră că "amânările şi ezitările"liderilor din zona euro au afectat atitudinea pieţelor faţă detitlurile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO