Business Internaţional

Ii platesti ca sa le dai credit si castigi

29.01.2003, 00:00 11

In conditiile unei dobanzi negative, o banca care se imprumuta cu un trilion de yeni japonezi pentru 24 de ore trebuie sa returneze a doua zi cu 274.000 yeni mai putin, o anomalie care face ca debitorii sa fie platiti pentru a cere credit.
ABN Amro a creditat cu 14,5 miliarde yeni japonezi (122 milioane dolari) doua alte banci, pe piata interbancara japoneza, la o rata negativa a dobanzii, dupa ce vineri dobanzile au ajuns, pentru prima data in istoria Japoniei, la valori negative, din cauza excesului de disponibilitati monetare cu care Banca Japoniei a inundat piata.
ABN Amro a fost nevoita astfel sa plaseze sumele pe care le detinea in exces fata de plafonul maxim admis pe care il poate depozita la Banca Japoniei.
Limita maxima a fost stabilita prin reglementarile proprii de la ABN Amro anul trecut, dupa ce agentiile internationale au diminuat ratingul de credit al Japoniei, la A2. Grupul bancar olandez a reusit totusi sa obtina profit din aceasta operatiunile overnight (pentru 24 de ore) de credit in yeni, deoarece rata la care a imprumutat dolari a scazut mai mult decat rata de referinta a dobanzii, la minus zece puncte de baza (un punct de baza reprezinta 0,01 puncte procentuale).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO