Business Internaţional

Imbunatatirea situatiei pe Wall Street ajuta New York-ul sa depaseasca recesiunea

31.03.2004, 00:00 16



Dupa multi ani de eforturi sustinute de a-si redresa economia, intrata intr-un impas major in urma atacurilor teroriste si a regresului pietei de capital din anul 2000, orasul New York da semne de ameliorare economica.



Un studiu prezentat la inceputul acestei saptamani, citat de Financial Times, releva faptul ca afacerile au reintrat pe un curs normal inca de la sfarsitul anului 2003.



In cel de-al patrulea trimestru al anului trecut oferta de locuri de munca a crescut cu pana la 4.300 de posturi, in timp ce economia orasului a cunoscut o crestere anualizata de 2,2 procente, aceasta fiind cea mai optimista situatie inca din anul 2000.



Recesiunea americana s-a incheiat oficial in noiembrie 2001, insa orasul New York a cunoscut o crestere economica abia doi ani mai tarziu, a declarat William Thompson, auditorul orasului si realizator al raportului.



Aceasta intarziere in revenirea la normalitate a activitatii economice ar putea fi cauzata de caderea recenta pietelor financiare, cu efecte directe asupra profiturilor de pe Wall Street. Desi foloseste doar 4,5% din forta de munca a orasului New York, Wall Street acopera aproximativ 25% din intreaga activitate economica si, in ultimii 15 ani, a fost responsabil pentru jumatate din dezvoltarea economiei locale.



Se asteapta ca performantele obtinute pe Wall Street anul trecut sa aiba un puternic impact asupra veniturilor obtinute de oras din impozite. Avand in vedere aceasta evidenta imbunatatire a situatiei economice, primarul orasului, Michael Bloomberg, a promis ca va inapoia o parte din sumele incasate. Este vorba despre nepopulara crestere cu 18,5% a taxelor de proprietate, impusa de primar in urma cu ceva timp pentru a putea acoperi o parte din deficitul bugetar al orasului.



Datele prezentate denota o situatie confuza: castigurile brokerilor de pe Wall Street au crescut cu pana la 25 % anul trecut si din ce in ce mai multe restaurante sunt deschise in fiecare saptamana, insa numarul locurilor de munca disponibile ramane relativ scazut in majoritatea sectoarelor, inclusiv pe piata de capital. Rata somajului a scazut pana la 8 %, dar ramane inca mai mare cu 2,4 % fata de rata medie calculata la nivelul intregii tari.



Cu toate acestea, directia preturilor proprietatilor rezidentiale din New York este mai mult decat clara: un alt studiu realizat de compania imobiliara Douglas Elliman arata ca pretul mediu de vanzare al unui apartament din Manhattan a crescut cu 8,4 procente in 2003, pana la 872.160 de dolari. Valoarea este aproape dubla fata de pretul mediu inregistrat in 1994 al unui apartament din aceeasi zona, ce ajungea pana la 450.084 de dolari.



In ciuda dramaticei cresteri a preturilor imobilelor, locuitorii New York-ului primesc din ce in ce mai putin pentru banii investiti. Suprafata medie a unui apartament vandut in Manhattan s-a redus in 2003, acesta fiind al treilea an de declin. Astfel, suprafata medie a unui apartament in 2003 era de 130 de metri patrati, cu 21% mai mica decat acum 10 ani. Persoanele care cauta ceva mai spatios se lovesc de preturi inca si mai mari, pentru ca pretul mediu pentru un apartament de patru camere de peste 5 milioane de dolari in 2003, cu 31% mai mult decat un an in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO