Business Internaţional

Immoeast fuzioneaza cu Immofinanz ca sa faca fata crizei

13.10.2008, 18:03 21

Immoeast si Immofinanz, cei mai mari dezvoltatori de pe piata imobiliara austriaca, iau in considerare posibilitatea de a fuziona dupa ce au pierdut mai mult de 85% din valoarea de piata in ultimele sase luni, scrie Bloomberg.

Immofinanz detine 54% din Immoeast si au impreuna active in valoare de aproape 15 mld. euro. Posibila fuziune ar putea avea loc la inceputul anului 2009.
"O fuziune nu este avantajoasa pentru investitorii Immoeast", a declarat Gernot Jany, analist la Erste Bank din Viena. Immoeast a raportat pierderi in primul trimestru al anului fiscal, ca urmare a scaderii valorii proprietatilor pe care le detine in Europa Centrala si Europa de Est.
Pierderile in cele trei luni incheiate la sfarsitul lui iulie au fost de 77 de milioane de euro, in comparatie cu profitul de 114,2 milioane de euro inregistrat in aceeasi perioada a anul trecut.
Immoeast nu isi va mai aplica programul de dezvoltare in valoare de 6 mld. euro in Europa Centrala, orientandu-se catre economiile aflate in curs de dezvoltare din Balcani si din fosta Uniune Sovietica.
Karl Petrikovics, fondatorul Immofinanz si Immoeast, a renuntat la functia de director executiv al celor doua companii, dupa ce criza creditelor l-a obligat sa renunte la proiectele de dezvoltare. Inlocuitorul sau, Thomas Kleibl, se va concentra asupra conducerii si a integrarii activelor din Europa Centrala si Europa de Est.
Immofinanz detine cladiri de birouri, hoteluri, case si alte proprietati in Austria, Germania, Italia si Elvetia, pe cand majoritatea imobiliarelor detinute de Immoeast se afla in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania.
Impreuna, companiile au o valoare de piata de aproximativ 1,1 mld. de euro, mult mai putin decat valoarea pe care o inregistrau acum sase luni, de 8,2 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO