Business Internaţional

În 5 ani, SUA şi China se apropie la PIB ca putere de cumpărare

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2011, 23:45 112

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, peste cinci ani SUA îşivor pierde statutul de cea mai mare putere eco­nomică a lumii, iarurmătorul preşedinte al Statelor Unite va conduce o economie aflatăpe locul doi, după China, potrivit CNN.

Potrivit cifrelor FMI, PIB-ul Chinei calculat după paritateaputerii de cumpărare (PPC) va avansa de la 11.200 de miliarde dedolari în 2011 la 19.000 mld. dolari în 2016. În aceeaşi perioadă,economia americană va trece de la nivelul de 15.200 mld. dolari lacel de 18.800 mld. dolari.

Totuşi, un analist al FMI arată că totul depinde foarte mult deindicatorii folosiţi pentru compararea dimensiunilor celor douăeconomii.

"FMI consideră că PIB în termenii parităţii puterii de cumpărarenu reprezintă cel mai potrivit factor de raportare a dimensiuniirelative a ţărilor la economia mondială", se arată într-odeclaraţie a FMI. "PIB nominal reprezintă o com­pa­ra­ţie mairelevantă. Din această perspectivă, economia ame­ri­ca­nă este înprezent cu 130% mai mare decât cea chineză şi va devansa încontinuare economia Chinei cu 70% până în 2016."

Conform altor indicatori, cum ar fi PIB-ul pe cap de locuitor caproporţie din PIB, SUA se vor afla înaintea Chinei mulţi anide-acum încolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO