Business Internaţional

In Georgia, dupa razboi vine inflatia

08.09.2008, 19:36 47

Efectele pe plan economic ale conflictului militar dintre Rusia si Georgia nu s-au lasat asteptate, rata inflatiei in ambele tari urcand in august.
Inflatia anuala din Georgia a urcat in luna august pana la 12,8%, cea mai rapida crestere din ultimii doi ani, dupa ce conflictul cu Rusia a erodat reteaua de furnizare a alimentelor si a fortat mii de georgieni sa isi abandoneze casele. Inflatia a crescut de la doar 9,8% in iulie, dupa ce preturile au cunoscut o majorare de 3,4% fata de luna precedenta, conform bancii centrale a Georgiei.
Statele Unite au oferit statului georgian 1 mld. dolari (688 mil. euro) pentru reconstructie si ajutoare umanitare, iar FMI a cazut de acord sa imprumute 750 mil. dolari (516 mil. euro) pentru a ajuta la refacerea rezervelor valutare ale fostului stat sovietic.
Economia a suferit pierderi de peste 1 mld. dolari pe timpul razboiului, conform primului-ministru georgian Lado Gurgenidze.
Preturile din Rusia au avut luna trecuta o rata de crestere mai rapida decat estimasera economistii, fiind aproape de a depasi cea mai rapida evolutie din ultimii cinci ani, pe fondul cresterii preturilor la alimente - in special la carne si produse lactate, scrie Bloomberg. Inflatia anuala a urcat la 15%, fata de 14,7% in luna precedenta, conform oficiului rus de statistica. Preturile au crescut in august cu 0,4%.
Primul-ministru rus Vladimir Putin a declarat ca rata inflatiei din Rusia este "inacceptabila", iar misiunea guvernului este sa o aduca sub 10% anul urmator. Ministerul economiei a urcat estimarile pentru anul acesta de la 10,5% la 11,8%, iar banca centrala a majorat rata dobanzii de patru ori in 2008 pentru a tempera cererea.
Preturile alimentelor s-au majorat cu 22% in august fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se chiar cresteri de 45% la paste si 33% la produse lactate, conform institutului de statistica.
Cresterea preturilor va fi mai lenta in urmatoarele luni pe fondul unei reduceri a ofertelor de credite comparativ cu anul trecut si al scaderii preturilor materiilor prime, conform presedintelui bancii centrale ruse Sergei Ignatiev. El vede o evolutie pozitiva a presiunilor inflationiste si pe fondul unei foarte bune recolte de cereale anul acesta si al unei scaderi a pretului petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO