Business Internaţional

In plina criza, exista investitori care nu se pot plange ca o duc rau

23.11.2008, 15:31 12

Bernard Drury este o exceptie pe Wall Street: un manager de fonduri de hedging care inregistreaza profit, si nu pierderi, scrie International Herald Tribune. In timp ce majoritatea fondurilor de hedging au intrat pe pierderi in acest an, cateva dintre acestea inregistreaza castiguri spectaculoase. Fondul lui Drury, de exemplu, a avut o crestere de 60% in ultimele noua luni.

Cum a reusit el aceasta performanta? Drury, fost trader de cereale, nu-si dezvaluie secretele. Acesta se bazeaza pe modele computerizate pentru a inregistra fluctuatiile de pe piete si a face fata "curentilor" principali.
Insa oricat de inteligent sau norocos ar fi un manager, cateva tranzactii gresite pot pune capat oricarei perioade de crestere. In ciuda reputatiei Wall Street-ului, multi din castigatori ezita sa se laude, mai ales avand in vedere pierderile in crestere cu care se confrunta unii rivali.
"Vor exista, in mod normal, mai multe forme de dezamagire in randul fondurilor de hedging", a declarat Drury, care si-a deschis fondul, Drury Capital, in 1992. Intr-adevar, se vorbeste din ce in ce mai mult de o restructurare a industriei in conditiile reducerii randamenteor majoritatii fondurilor. In ultimele luni, unele fonduri au fost obligate sa renunte la actiuni si obligatiuni pentru ca investitorii lor isi vor banii inapoi. Traderii de pe Wall Street se tem ca un alt mare val de retrageri de la mijlocul acestei luni ar putea destabiliza si mai mult pietele.
Toate aceste circumstante fac ca marii castigatori sa iasa si mai mult in evidenta. Randamentele fondurilor de hedging au scazut in medie cu 2%. Insa unul din 50 de fonduri a consemnat o crestere de peste 30%, o performanta uimitoare avand in vedere ca piata generala de actiuni a inregistrat o scadere mult mai mare.
Unii din castigatorii din acest an sunt nume familiare pe Wall Street. De exemplu, un fond administrat de John Paulson, care a castigat 3,7 miliarde de dolari in 2007 pariind impotriva pietei ipotecare subprime, a inregistrat o crestere de aproape 30% in acest an, spun investitorii. Altii, insa, sunt mai putin cunoscuti si ar putea inregistra castiguri considerabile in conditiile in care rivalii raporteaza pierderi, iar investitorii cauta noi locuri in care sa-si "parcheze" banii. In plus, un an bun poate propulsa un jucator mic in top.
Insa in conditiile in care atat de multe fonduri inregistreaza scaderi, pretul admiterii in cercul castigatorilor a scazut. Rezultate care ar fi fost considerate foarte slabe cu numai un an in urma sunt privite acum drept un succes remarcabil.
Printre alte fonduri cu castiguri importante se numara R. G. Niederhoffer Capital Management, Conquest Capital Group, MKP Capital Management, Tulip Trend Fund administrat de Progressive Capital si fonduri administrate de John W. Henry & Co.
Niciodata nu au mai pierdut atat de multi bani fondurile de hedging. In 5 din ultimii 10 ani, sub 15% din fondurile de hedging au pierdut bani. Chiar si in cel mai slab an, 2002, 31% au terminat in scadere, conform estimarilor HedgeFund.net, divizie a Channel Capital Group. In acest an, aproximativ 70% din fondurile de hedging au inregistrat pierderi in perioada ianuarie-septembrie.
Intr-o anumita masura, fondurile sunt captive strategiilor de investitii anuntate. Fondurile specializate pe obligatiuni convertibile si actiuni, de exemplu, au inregistrat unele din cele mai slabe performante in acest an pentru ca aceste piete au fost afectate serios de criza financiara.
Totusi, fondurile specializate in strategii de investitii care au avut de suferit ar putea iesi cu fata curata daca reusesc sa obtina castiguri relativ modeste.
Unele companii de fonduri de hedging au performante mixte in acest an. Trafalgar, un fond de hedging din Londra, administreaza 10 fonduri. Trei sunt in scadere, insa doua, dintre care un fond de "situatii speciale" au inregistrat cresteri de peste 20%, conform unui investitor.
Lee Robinson, cofondator al Trafalgar Asset Managers, a declarat ca succesul firmei sale a evidentiat-o din randul companiilor rivale. "Cea mai importanta intrebare nu este cati bani recuperez, ci imi voi recupera banii?".
Mai multi manageri cu performante nu au dorit sa se laude intr-o perioada cand atat de multe companii rivale intampina dificultati. Marek Fludzinski, unul din castigatorii din acest an, isi aminteste cum a fost sa se numere printre perdanti. Fludzinski, CEO al Thales Fund Management, s-a numarat printre managerii care au avut de suferit in 2007, fondul sau inregistrand o scadere de 8%. Investitorii au inceput imediat sa-si ceara banii inapoi, astfel incat Fludzinski si-a inchis fondul de 1,6 miliarde de dolari si a luat-o de la inceput.
Acum, fondul sau creat in mai a crescut la active de 350 de milioane de dolari de la 80 de milioane de dolari si a avut o crestere de 14%. Fludzinski a declarat ca factorul important in administrarea unui fond de hedging in prezent este simpla supravietuire.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels