Business Internaţional

In Rusia impozitul pe venit a fost aliniat la 13%

09.06.2000, 00:00 70



Camera inferioara a Parlamentului rus, Duma, a aprobat nivelarea la 13% a impozitului pe venituri, insa a amanat dezbaterile cu privire la o noua taxa sociala in fata protestelor sindicale si ale partidelor de dreapta, transmite Reuters.

Noul impozit pe venit, adoptat de Duma de stat cu 266 de voturi pentru si 114 impotriva, trebuie sa mai treaca de un al treilea si ultim vot inainte de a intra in vigoare, si anume de cea a Camerei Superioare a Parlamentului si semnata, ca orice lege, de catre presedintele tarii.

Guvernul rus spera ca noua lege va duce la reducerea evaziunii fiscale si ca va sprijini echilibrarea bugetului pe 2001 si va stimula cresterea economica. Impozitul pe venit a crescut in ultima perioada de la 12% la 30%, majoritatea strainilor aflati in Rusia, cu exceptia diplomatilor, urmand sa plateasca in continuare taxele la vechiul nivel. Legea prevede, de asemenea, ca veniturile de la loterie si cazinouri, precum si cele aferente depozitelor bancare cu dobanzi mari si sumele asigurate incasate, vor fi impozitate cu 35%.

Schimbarea a fost sprijinita de majoritatea factiunilor parlamentare, desi comunistii si aliatii lor s-au opus vehement, spunand ca aceasta nu ii ajuta in nici un fel pe contribuabilii cu venituri mici.

Duma va dezbate astazi noul impozit social, amanata in urma cu doua zile la cererea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Taxa sociala va uni platile, separate pana acum, ale fondului de asigurare sociala si ale fondului asigurarilor de sanatate incepand cu 2001.

Conform unei propuneri guvernamentale, si contributia la fondul de pensii va fi inclusa in taxa sociala din 2003. Initial toate cele trei contributii trebuiau sa se reuneasca in taxa sociala de la 1 ianuarie 2001.

In incercarea de crestere a controlului asupra resurselor, Executivul vrea ca toate cele trei impozite sa fie operate de un sigur colector.

Reprezentantii sindicatelor au considerat insa ca noul sistem nu va fi in sprijinul populatiei sarace, si au pichetat in urma cu doua zile sediul Guvernului de la Moscova. Rusia are ce mai inalta rata de evaziune fiscala, iar aceasta initiativa legislativa de scadere a impozitelor mizeaza pe mai buna colectare a unor taxe mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO