Business Internaţional

In SUA, nici familiile instarite nu mai pot sa plateasca ratele la casa

In SUA, nici familiile instarite nu mai pot sa plateasca ratele la casa

Investitii imobiliare din suburbii fusesera realizate mizand pe faptul ca pretul combustibilului avea sa fie unul destul de scazut

09.06.2008, 13:30 29

Acesta este si cazul familiei Schneider din orase-lul Greensboro, Carolina de Nord. In aprilie anul trecut, atunci cand cei doi soti, Brandt si Tiffany Schneider, au hotarat sa vanda, la pretul de 1,2 milioane de dolari, casa construita in stil colonial si extrem de eleganta pe care o detineau in proprietate, ei erau convinsi ca vor reusi sa incheie tranzactia foarte repede si sa obtina si un profit destul de mare.
Casa fusese construita cu doar trei ani in urma intr-un cartier linistit din suburbia orasului si avea o sufragerie enorma cu un semineu din piatra si o curte plina de vegetatie. Agentul imobiliar al cuplului le-a spus acestora ca locuinta ar trebui sa se vanda in cel mult o luna. Pana la urma, familia Schneider avea o istorie imobiliara favorabila: in ultimii zece ani mai avusesera in proprietate alte cinci case pe care reusisera sa le vanda in prima luna, la un pret care il depasea pe cel de cumparare.
Din pacate lucrurile nu au stat chiar asa. Cei doi inca mai asteapta si in prezent un cumparator pentru casa lor si stau cu chirie intr-o locuinta din Madison, Wisconsin, unde s-au mutat pentru a fi mai aproape de familie. Chiar daca Brandt a reusit sa obtina un post de director in cadrul unei companii de logistica, familia lui a fost nevoita sa mai reduca din cheltuieli si sa renunte la vacante pentru a plati atat chiria de 2500 de dolari pe luna la casa inchiriata in Madison, cat si ipoteca si celelalte taxe pe care le datoreaza pentru locuinta din Greensboro.
Chiar daca au mai redus preturile, Brandt si Tiffany nu au avut foarte mare succes cu casa lor. Ei au ajuns sa ceara in prezent un pret de 874.900 de dolari, care abia reuseste sa acopere investitiile facute in renovarea si intretinerea locuintei.
"Suntem pe marginea prapastiei", afirma doamna Schneider, o femeie casnica de 41 de ani, mama a trei copii. La un moment dat familia a recurs chiar la a inchiria un garaj pentru a reusi sa stranga mai multi bani. "De-a lungul timpului am strans foarte multi bani cash astfel ca nu am fost nevoiti sa facem imprumuturi. Dar nu ne gandisem niciodata ca ne va fi atat de greu sa vindem aceasta casa superba care, pe deasupra, mai e si situtata intr-un cartier linistit din suburbie", a mai spus aceasta.
Dupa aproape un an de cand stirea scaderii ipotecilor a reprezentant un subiect de senzatie pe prima pagina a ziarelor, cazul familiei Schneider arata, de fapt, cum problemele pe piata imobiliara au inceput sa ii vizeze nu doar pe cei din clasa mijlocie ci si pe proprietarii mai instariti de locuinte.
Cu o saptamana in urma, ultimele cifre aratau ca in Statele Unite preturile locuintelor au scazut in medie cu 14,1% fata de anul trecut, in timp ce Departamentul de Comert afirma ca vanzarile de locuinte noi au ajuns la cele mai scazute nivele din 1991 pana in prezent.
In Carolina de Nord piata imobiliara nu urmeaza modelul din California sau din Florida, unde s-a inregistrat o tendinta de crestere brusca urmata de o scadere rapida a preturilor, sau situatia din Cleveland unde intregi cartiere au ajuns sa depaseasca termenele de plata a ipotecilor.
Spre deosebire de ele, in aceasta zona avem de-a face cu un fel de "paralizie" a pietei, doar in cazul locuintelor cel mai bine cotate tranzactiile incheindu-se mai rapid.
Acest fenomen, inregistrat pe piata locuintelor individuale, ar putea afecta afacerile pe alte piete imobiliare care au reusit pana acum sa evite fluctuatiile majore din ultimii zece ani. Nici Greensboro, un orasel de 242.000 de locuitori, nu se abate de la aceasta tendinta de la nivel national.
Potrivit lui Donald Jud, economist la Universitatea Carolina de Nord, pe piata imobiliara de aici vanzarile au scazut cu 22,5% fata de primele luni ale lui 2007.
Tot potrivit aceleiasi surse, vanzarile la nivel national au scazut cu 21,7%. Rata somajului in Greensboro este de aproximativ 5,1%, fata de 5% la nivelul intregii tari, iar rata de depasire a termenelor ipotecare in acest oras este de 4,04%, aproape identica cu cea de la nivel national, de 4,35%.
"Intr-un anumit fel, Greensboro a ajuns sa urmeze si el tendinta inregistrata la nivel national pe piata imobiliara" afirma Jus, "dar nu a fost vorba nici despre o bula, nici despre o cadere a preturilor ci doar de faptul ca cei din clasa de mijloc incep incet-incet sa resimta efectele cresterii preturilor din perioada anterioara."
In Greensboro s-a inregistrat insa o situatie mult mai buna fata de cea de la nivel national in ceea ce priveste depasirea termenelor ipotecare. Chiar daca rata acestora ajunsese la 23% in aprilie in raport cu procentele inregistrate in aceeasi perioada anul trecut, ele sunt mult mai mici fata de media nationala care a ajuns sa fie de aproximativ 65%.
"Insa asta inseamna destul de mult pentru noi" afirma Donald Jud. "Piata este inca in scadere, iar preturile urmaresc aceeasi tendinta". La nivel national, se asteapta ca fenomenul sa se raspandeasca din ce in ce mai mult si sa declanseze o inflatie de locuinte pe piata.
In primele luni ale acestui an, in Greensboro existau aproape 2500 de locuinte pe piata, cu aproape 12% mai multe decat in decembrie anul trecut, iar faptul ca preturile practicate au inceput sa scada a reprezentat o lovitura destul de importanta. Daca preturile la proprietati cu o valoare mai mica de 150.000 de dolari au scazut cu 13,3% fata de aceeasi perioada in urma cu un an, preturile locuintelor estimate la valori cuprinse intre 150.000 si 350.000 de dolari au scazut cu mai mult de 27%.
Singura exceptie pe aceasta piata in continua scadere este reprezentata de Irving Park, un cartier din Greensboro unde mai locuiesc inca producatorii traditionali de tutun si textile. Ca si alte zone izolate in care locuiesc oameni cu venituri mai mari decat restul populatiei, cum ar fi Menlo Park din California, Irving Park a reusit sa evite fenomenul care afecteaza, spre exemplu, cartierul Summerfield, unde se afla proprietatea sotilor Schneider.
Din pacate, au aparut suspiciuni cu privire la stabilitatea pietei imobiliare si in cazul lui Irving Park. Prea multe proprietati din aceasta zona sunt vandute cu reduceri substantiale de pret, fapt care sugereaza ideea ca fenomenul se extinde.
"In urma cu doi ani clientii incepeau sa fie din ce in ce mai rari", afirma Charles M. Ivey al III-lea, avocat in Greensboro. In prezent insa numarul clientilor sai, mari investitori in afaceri imobiliare, creste. "In principal ei au cumparat o serie de proprietati sperand sa obtina amanarea termenelor limita de plata a ipotecii, insa au sperat la prea multe. Din fericire, avem destul de mult timp pentru a le vinde bunurile ipotecate", a mai spus Ivey.
O alta casa aflata in Oak Ridge, la zece minute de condus de locuinta pe care incearca sa o vanda familia Schneider, se confrunta cu acelasi fenomen. La prima vedere, arata ca majoritatea locuintelor care s-au raspandit ca ciupercile dupa ploaie in ultimii cinci ani.
Insa asta e doar o aparenta, deoarece imobilul nici macar nu a fost terminat. Constructia a fost oprita acum cateva luni iar in prezent se afla in paragina. Proprietarii respectivelor locuinte mai detin inca terenurile pe care au fost construite ele, insa au fost alungati de catre diversii speculanti sau investitori care erau siguri ca preturile nu puteau adopta o alta tendinta decat cea de crestere.
Lewis Tillman, care impreuna cu sotia lui este proprietarul unei companii imobiliare, afirma ca "era ca si cum ai fi construit pur si simplu iar cumparatorii ar fi venit de la sine, insa in realitate nu s-a intamplat asa."
Pentru a inrautati si mai mult lucrurile, aceste investitii imobiliare din afara suburbiilor fusesera realizate pornind de la premisa ca pretul combustibilului avea sa fie unul destul de scazut, afirma Keith Debbage, profesor de geografie la Universitatea Carolina de Nord, referitor la Greensboro. Acesta mai spune ca "avand in vedere ca pretul benzinei a ajuns sa depaseasca 1 dolar pe litru, costurile de calatorie au inceput sa fie din ce in ce mai mari." Membrii acestor comunitati sunt nevoiti sa mearga cu masina in fiecare zi intre 30 si 45 de minute pentru a ajunge la locurile lor de munca din oras.
Din pacate, in prezent realitatea este mult diferita de ceea ce isi imaginau investitorii in afaceri imobiliare din SUA. Spre exemplu, atunci cand familia Tillman s-a mutat in Greensboro din Cortlandt Manor, New York cu patru ani in urma, se asteptau ca suburbiile sa se dezvolte foarte rapid si vanzarile sa fie in continua crestere. "Credeam ca vom da marea lovitura, insa acum este inflatie de locuinte", afirma Doamna Tillman.
Un client de-al ei a propus initial ca pret de vanzare pentru o locuinta cu patru dormitoare, cu placi de granit in bucatarie si cu o baie in stil jacuzzi suma de 422.000 de dolari. Desi doamna Tillman a mai scazut pretul la 409.000 de dolari, pentru a grabi incheierea tranzactiei, se pare ca aceasta reducere nu este inca de ajuns. "Constructorii continua sa inalte din ce in ce mai multe case prin care sa speculeze piata", afirma ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO