Business Internaţional

In Ungaria, cine s-a imprumutat in euro a castigat

10.07.2001, 00:00 18



Firmele de telecomunicatii din Ungaria care au facut investitii folosind credite in euro au beneficiat pana acum de aprecierea forintului in raport cu aceasta moneda. Totusi, pentru ca nu se stia cat va dura aceasta situatie, ele pregatesc strategii de acoperire a riscului pentru cazul invers.

Cele aproximativ 10 procente pe care forintul maghiar le-a castigat in ultimele doua luni au permis firmelor de telecomunicatii sa continue investitiile pentru dezvoltarea retelelor, in ciuda faptului ca acumulasera datorii mari, spun directorii executivi de la Matav Rt, Pan Tel Rt si Kiwwi Cee Holding AG.

"Matav a asteptat cu nerabdare largirea benzii de fluctuatie a forintului. Ca urmare, compania si-a modificat strategia financiara la inceputul acestui an," spune Andras Huszar, trezorierul companiei.

El a adaugat ca datoriile companiei totalizeaza peste 270 de miliade de forinti (947 milioane de dolari), din care 61% erau denominate in euro la inceputul acestui an.

Aceasta proportie a fost redusa la 37% in momentul in care marja de interventie asupra forintului s-a largit ca urmare a liberalizarii pietei valutare.

Huszar spune ca strategia pe termen lung a grupului Matav consta in transformarea datoriilor in credite denominate in euro, dar consiliul director a aprobat ca aceasta decizie sa fie aplicata numai in masura in care se pot exploata avantajele unui forint mai puternic.

In vreme ce profitabilitatea companiei a crescut prin scaderea nivelului datoriilor si al dobanzilor, ceea ce este efectul direct al unui forint mai puternic, performantele companiei nu se reflecta si in cotatia actiunilor, spune Szabolcs Szikszai, analist la OTP Securities Rt.

"Evolutia pietelor din America, programul de reducere a costurilor initiat de Deutsche Telekom, precum si conflictul din Macedonia, au contrabalasat potentialele efecte pozitive ale intaririi forintului asupra companiei Matav," comenteaza acesta.

Dar potrivit lui Istvan Mate-Toth, analist la Credit Suisse First Boston, valoarea actuala a Matav include deja efectele unui forint mai puternic, care nu poate avea un impact suplimentar asupra companiei.

Huszar spune ca contractele de achizitii sau alte contracte in euro au avut un efect pozitiv asupra rezultatelor financiare ale companiei pe primul trimestru.

El a adaugat ca Matav a inceput sa se reorienteze spre strategia pe termen lung, ceea ce inseamna ca proportia datoriilor in euro va creste in continuare.

Linia de credit de 80 de milione de dolari a Pan Tel permite creditarea in forinti, euro sau dolari, dar managerii finaciari ai companiei trebuie sa urmareasca foarte atent evolutiile, spune Wouter Janssen, directorul executiv al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO