Business Internaţional

Inapoi spre URSS? In comert

27.02.2003, 00:00 15

Presedintele rus Vladimir Putin, impreuna cu presedintii altor trei tari foste membre ale Uniunii Sovietice, au semnat o declaratie comuni la sfarsitul saptamanii trecute, prin care isi anunta intentia de a intensifica cooperarea economici prin crearea unei zone de comert liber.
Intentia a fost motivata de dorinta cresterii standardului de viata in aceste tari, precum si de necesitatea unei dezvoltari sustenabile.
"Luam masuri concrete pentru a ne proteja pietele si statele" afirma Alexander Lukashenko, presedintele Belarus, la intalnirea cu ziaristii de la Kremlin.
"Intelegem ca nu suntem de folos pentru altcineva decat pentru propriile tari si popoare si ne vom apara pietele in toate formele posibile".
Toate cele patru tari au probleme in ceea ce priveste sectorul manufacturier si cel agricol. Ucraina si Belarus nu au reusit sa isi reorienteze pietele spre Uniunea Europeana, ca alte foste republici sovietice cum ar fi statele baltice. Ele nu intentioneaza sa colaboreze cu sucursale ale corporatiilor multinationale, sau sa realizeze reformele economice si politice necesare pentru a fi primite in clubul european.
Daca doresc sa beneficieze de avantajele pietelor mari, aceste tari se vad nevoite sa se intoarca spre Rusia, cea mai mare putere economica din regiune. Realizarea unei piete comune presupune insa o serie de amendamente legislative, precum si abolirea unor tarife care sunt uneori foarte ridicate. Este si cazul taxelor mari practicate de Rusia, pentru a preveni dumpingul in cazul conductelor ucrainiene, care beneficiaza de mari subventii din partea statului.
Toate cele patru state apartin multor organizatii de schimb, insa acestea s-au dovedit ineficiente, recunostea presedintele kazak Nursultan Nazarbayev.
In loc si inregistreze cresteri, Kazakstanul a inregistrat o scadere de 12% in schimburile comerciale cu Rusia si de 23% in cele cu Ucraina. Comertul cu Belarus se gaseste abia la inceput, desi ambele tari sunt membre in diverse organizatii de promovare a schimburilor.
In declaratia data, cei patru lideri anuntau ca acordul va fi gata in septembrie. Pana atunci, se vor negocia politici economice comune, se va armoniza legislatia si se va forma o comisie comuna pentru reglarea schimburilor si a taxelor.
Pentru a nu exista teama unei eventuale dominatii a Rusiei, Putin a anuntat ca aceasta comisie va avea sediul la Kiev si va fi condusa de un oficial kazak. El a mai spus ca si alte tari foste sovietice sunt binevenite sa adere la acest acord.
Toti au tinut sa aminteasca ca acest organism nu intentioneaza sa inlocuiasca CSI. "In nici un caz nu dorim sa dam impresia ca vom crea un patrulater puternic in interitoriul CSI", afirma prsedintele ucrainian Leonid Kuchma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO