Business Internaţional

InBev vinde actiuni de 6 miliarde de euro

24.11.2008, 18:15 12

Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator de bere din lume, vinde actiuni in valoare de 6,36 mld. euro (8,05 mld. dolari) pentru a finanta tranzactia prin care s-a infiintat compania, la o luna dupa ce vanzarea a fost amanata din cauza caderii masive a pietei bursiere, scrie Bloomberg.

Peste 986 de milioane de noi actiuni vor fi acordate investitorilor la o valoare nominala de 6,45 euro/titlu, a anuntat ieri compania cu sediul in Leuven, Belgia. Valoarea lor este cu 69% mai mica decat cea inregistrata la inchiderea sedintei bursiere de vineri, de 20,6 euro.
InBev si-a finalizat saptamana trecuta achizitia companiei Anheuser-Busch in valoare de 52 de milioane de dolari (41,29 milioane de euro) si a primit 54,8 milioane de dolari (43,52 milioane de dolari) din partea creditorilor pentru a concretiza tranzactia. Actiunile producatorului de bere s-au diminuat cu o treime dupa 14 octombrie, cand compania a anuntat ca va amana intentiile de vanzare a actiunilor pana cand pietele se vor stabiliza.
Compania a anuntat ca actionarii majoritari vor investi aproximativ 2,8 mld. euro in drepturi de subscriere. BNP Paribas, Deutsche Bank si JPMorgan Chase intentioneaza sa plaseze actiuni care nu furnizeaza drepturi, in valoare de 1,2 mld. euro, a mai precizat conducerea companiei.
Actiunile Anheuser-Busch InBev au pierdut ieri 1,2 euro/ titlu sau 5,8%, pana la valoarea de 19,4 euro, pe piata busiera din Bruxelles, stergand "cu buretele" un castig precedent de 4,1%. Actiunile s-au diminuat cu 16% pe 21 noiembrie, ultima zi de tranzactionare din saptamana precedenta, pe fondul unor zvonuri legate de o posibila vanzare masiva a titlurilor. Sub incidenta drepturilor de subscriere, investitorii vechi pot achizitiona opt noi actiuni pentru fiecare cinci actiuni deja detinute.
Achizitia companiei Anheuser-Busch de catre InBev i-a oferit acesteia din urma jumatate din piata de bere din Statele Unite. Compania belgiana si-a adaugat in portofoliul de produse brandul Budweiser, alaturi de celelalte marci pe care le detine: Beck's, Bass si Stella Artois.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO