Business Internaţional

Încă un pas înapoi: Rusia anunţă că a finalizat retragerea din Herson

Încă un pas înapoi: Rusia anunţă că a finalizat...

Autor: Dorin Oancea

11.11.2022, 13:34 51

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, scrie Reuters

În informarea sa zilnică, ministerul a declarat că toate forţele şi echipamentele au fost transferate pe malul estic, al Niprului. Retragerea a fost finalizată vineri dimineaţă la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT).

"Transferul unităţilor de trupe ruseşti pe malul stâng al râului Nipru a fost finalizat", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat. "Nicio unitate de echipament militar sau armament nu a fost lăsată pe malul drept (vestic). Toţi militarii ruşi au trecut pe malul stâng", a adăugat acesta, precizând că Rusia nu a suferit nicio pierdere de personal sau de echipament în timpul retragerii.

Reuters nu a putut verifica independent aceste detalii. Bloggerii de război pro-ruşi au relatat joi târziu că forţele care traversau râul au fost supuse unui tir intens din partea forţelor ucrainene. Ministerul a precizat că forţele ucrainene au lovit de cinci ori peste noapte punctele de trecere a râului Nipru cu sisteme de rachete HIMARS.

Rusia a ordonat miercuri retragerea, afirmând că a ajuns la concluzia că încercările de a-şi menţine poziţia şi de a aproviziona trupele, inclusiv în capitala regională Herson, au fost "inutile" în faţa contraofensivei ucrainene în creştere.

Viteza de retragere a fost mai rapidă decât se aşteptau Ucraina şi Statele Unite.

Cel mai important general american a declarat miercuri că a estimat că Rusia avea între 20.000 şi 30.000 de soldaţi care să treacă Niprul iar retragerea ar putea dura "zile şi poate chiar săptămâni".

Ministrul ucrainean al apărării a declarat joi, într-un interviu acordat Reuters, că se aşteaptă ca retragerea să dureze cel puţin o săptămână.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a adoptat "linii şi poziţii defensive" pe malul estic, pe care Moscova speră că va putea să le aprovizioneze şi să le apere mai bine.

Iniţial sceptic faţă de planurile de retragere ale Rusiei, Kievul a recuperat zeci de oraşe şi aşezări pe care trupele ruseşti le-au abandonat în ultimele 48 de ore.

Retragerea este una dintre cele mai mari ale Rusiei în cele nouă luni de război, după retragerea din zona Kievului şi din regiunea nord-estică Harkov, la începutul lunii septembrie.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia a rămas angajată în atingerea obiectivelor a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa militară specială" şi a precizat că Moscova consideră în continuare regiunea Herson ca fiind "parte a Rusiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO