Business Internaţional

Incercand sa-si pastreze profitul, Heineken se restructureaza

08.09.2003, 00:00 25



Producatorul olandez de bere Heineken va reduce cu aproximativ o zecime forta de munca de pe plan intern, proiectul urmand sa afecteze 450 de angajati, in contextul in care piata interna de bere continua sa se deterioreze.



"Este vorba de o multime de locuri de munca, echivalentul a peste noua procente din personalul Heineken din Olanda. Dar compania trebuie sa isi mentina profitul la un anumit nivel si de aceea este nevoita sa isi diminueze costurile. Este o masura care se impune pe o piata unde cresterea este nula", a apreciat Gerard Rijk, analist la ING Financial Markets.



Al patrulea producator de bere din lume apreciaza ca programul de restructurare a operatiunilor din Olanda va atrage costuri de aproximativ 70 de milioane de euro.



Conducerea Heineken considera ca aceste cheltuieli vor fi recuperate in urmatorii trei ani.



"Pe ansamblu, programul de reorganizare va urmari imbunatatirea eficientei si reducerea costurilor operationale, ceea ce echivaleaza cu centralizarea mai multor departamente cheie", se precizeaza intr-un comunicat al companiei.



Cererea pe piata berii stagneaza in majoritatea statelor dezvoltate, tendinta care determina Heineken sa isi extinda prezenta internationala, cu precadere in tarile emergente precum cele din Europa de Est si America de Sud.



La inceputul saptamanii, rivalul autohton Grolsch a anuntat ca volumul de bere comercializat pe plan intern a scazut cu un procent, in primul semestru.



In luna iunie, Heineken a avertizat ca profiturile din primele sase luni ale anului vor stagna, ca urmare a declinului economic global si al impactului epidemiei de penumonie atipica in industria turistica si cea de petrecere a timpului liber. Compania olandeza isi va prezenta rezultatele financiare semestriale in cursul saptamanii viitoare.



Avertismentul financiar din iunie a determinat scaderea actiunilor la cea mai mica valoare din ultimii patru ani. De atunci, cotatia a recuperat aproximativ 20%. In prima parte a sedintei de vineri, Heineken a inregistrat o scadere de 1,3%.



Compania Heineken a fost fondata de Gerard Adriaan Heineken in 1864, prima sa fabrica fiind deschisa in Amsterdam. Astazi, producatorul a reusit sa se extinda pe piata internationala, cererea interna contribuind cu numai sase procente la veniturile sale consolidate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO