Business Internaţional

Incertitudinea şi lipsa creditului evaporă creşterea economiei franceze

Incertitudinea şi lipsa creditului evaporă creşterea economiei franceze

Autor: Ioana Nita

16.05.2012, 00:03 179

Rezistenţa economiei Germane accentuează decalajul pe care prima economie europeană îl are faţă de statele din sud. Economia franceză, a doua ca mărime din UE, merge pe o potecă îngustă, stagnând în primul trimestru, în condiţiile în care consumul intern s-a redus, companiile au oprit investiţiile, iar exporturile au încetinit. În ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul a avansat cu doar 0,1%, scrie Thomson Reuters.

Regresul economiei de aproape 2.000 de miliarde de euro schiţează o imagine sumbră pentru 2012 şi sprijină pledoaria preşedintelui francez François Hollande pentru îndepărtarea Europei de austeritate şi încurajarea politicilor de creştere economică.

"Franţa nu este o surpriză plăcută. Consumul a fost slab, iar investiţiile au lipsit", a afirmat Philippe Waechter, analist la Natixis Asset Management. Consumul gospodăriilor, motorul economiei franceze, a urcat uşor, cu 0,2%, în primele trei luni ale anului, în perioada octombrie-decembrie creşterea fiind de 0,1%. Însă investiţiile de capital au scăzut cu 0,8% din cauza accesului dificil al companiilor la finanţare şi a reticenţei acestora de a investi până la alegerile prezidenţiale din aprilie-mai. În primul trimestru creşterea exporturilor a încetinit la 0,3%, iar importurile au avansat cu 0,7% din cauza cererii mai mari pentru produse petroliere rafinate. Schimburile comerciale au avut o contribuţie negativă de 0,1% la PIB.

"Creşterea exporturilor a încetinit probabil din cauza cererii slabe din partea principalilor parteneri comerciali, Italia şi Spania, care absorb aproximativ 15% din exporturi. Între timp, companiile pun investiţiile la păstrare, probabil din cauza incertitudinilor economice şi a înăspririi condiţiilor de creditare ", a explicat Joost Beaumont, analist la ABN Amro. El anticipează că economia va scădea uşor în al doilea trimestru, după care va urma o revenire fragilă, frânată de nevoia de consolidare fiscală şi de slăbiciunile partenerilor din zona euro. Hollande estimează că PIB-ul va creşte cu 0,5% anul acesta şi cu 1,7% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO