Business Internaţional

Închiderea centralei de la Fukushima va dura 30 de ani

Închiderea centralei de la Fukushima va dura 30 de ani

Costurile scoaterii din funcţiune se vor ridica la 12 mld. dolari

Autor: Livadariu Andreea

30.03.2011, 23:42 18

Scoaterea din uz a reactoarelor de la centrala nuclearăFukushima, care presupune extragerea şi depozitarea substanţelorradioactive, ar putea dura trei decenii, costul operaţiunilor caretrebuie suportat de compania japoneză de utilităţi TEPCO fiindevaluat la 1.000 de yeni (12 mld. dolari, 8,65 mld. euro), scrieBloomberg.


Patru din cele şase reactoare ale centralei au devenitnefuncţionale după ce a fost necesară injectarea de apă de marepentru răcire, după ce sistemele de reglare a temperaturii au fostdistruse de tsunami-ul ce a urmat cutremurului din 11 martie.Potrivit primului-ministru Naoto Kan centrala urmează să fie scoasădin uz în totalitate. El a adus în discuţie problema sistemului desiguranţă în caz de tsunami al centralei şi a criticat faptul căstandardele de siguranţă au fost prea scăzute.


Durata de cel puţin 30 de ani pentru scoaterea din uz a centraleinucleare de la Fukushima se datorează procesului complicat care stăla baza unei asemenea operaţiuni. După ce vor fi răcite,reactoarele afectate vor fi dărâmate, iar substanţele radioactivevor fi înlăturate şi depozitate, spune Tomoko Murakami, cercetătorîn domeniul nuclear din Japonia. Procesul va dura mai mult decât încazul centralei Three Mile Island din SUA, când scoaterea din uz areactorului s-a întins pe o perioadă de 12 ani, este de părereHironobu Unesaki, profesor de inginerie nucleară la UniversitateaKyoto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO