Business Internaţional

Increderea consumatorilor americani se afla in cadere libera

26.06.2008, 19:19 12

Din cauza crizei mondiale, determinata de cresterea alarmanta a pretului petrolului, dar si a perspectivelor sumbre privind inflatia din Statele Unite, consumatorii americani au din ce in ce mai putina incredere in economia tarii lor, scrie Financial Times.
Perspectiva consumatorilor obisnuiti asupra evolutiei economiei americane se deterioreaza pe zi ce trece, potrivit ultimului raport lunar din 24 iunie al Comitetului de Discutii al Statelor Unite. Opinia generala in randul americanilor este ca economia nationala se afla pe moment intr-o situatie foarte proasta, depasita poate doar de crizele financiare din anii '70 si de la inceputul anilor '80. Potrivit raportului, indicele increderii consumatorilor americani a scazut la 50,4 in iunie, de la 58,1 in luna mai a acestui an, situandu-se cu putin peste nivelurile foarte slabe inregistrate in 1992 (47,3 in luna februarie) si in 1980 (50,1 in mai).
De asemenea, indicele asteptarilor consumatorilor a scazut de la un nivel de 45,7 in luna mai a acestui an la 41,0 in iunie, concurand cu nivelul de 45,2 inregistrat in 1973, atunci cand Statele Unite s-au confruntat cu embargoul asupra petrolului impus de OPEC si cu Razboiul din Orientul Mijlociu.
Raportul a fost rezultatul unei cercetari realizate in randul a aproximativ 5.000 de familii, iar potrivit The New York Times, 35,5% dintre respondenti sunt de parere ca, pe viitor, Statele Unite se vor confrunta cu o rata mai ridicata a somajului, iar 33,9% dintre ei considera ca si mediul de afaceri din aceasta tara se va inrautati in lunile care urmeaza.
Scaderea increderii consumatorilor americani in economia tarii lor poate fi explicata, partial, prin numarul mare de vesti proaste la care a trebuit sa faca fata acestia. Printre ele se numara atat majorarea continua a preturilor, fapt care a generat o scadere importanta a puterii de cumparare si frustrarea crescanda a consumatorului obisnuit, cat si extinderea industriilor de marfuri.
Totusi, lipsa de incredere din prezent are la baza cauze mult diferite fata de cele din timpul altor perioade de declin economic. In 1990, pesimismul isi avea originile in ingrijorarea generala cu privire la implicarea SUA in Razboiul din Golf si, mai tarziu, in cea referitoare la invazia Irakului asupra Kuweitului. In 2001, opinia publica americana a adoptat o atitudine pesimista in raport cu evolutia economiei, influentata fiind de atacurile teroriste de la 11 septembrie.
La momentul actual, perspectivele sumbre pe care le au americanii obisnuiti sunt determinate, in principal, chiar de tendinta inregistrata in evolutia economiei nationale si de cresterea ingrijoratoare a ratei inflatiei. Totusi, in ciuda vestilor proaste pe care le-au tot auzit americanii, se pare ca piata imobiliara din Statele Unite si criza ipotecara din domeniu inregistreaza o usoara revenire. Potrivit Financial Times, preturile locuintelor din cele 20 de orase mari care au luat parte la un studiu elaborat de Standard&Poor Case-Schiller s-au situat la un nivel mai ridicat decat cel preconizat.
Astfel, in aprilie preturile au scazut cu doar 15,3%, desi in unele zone cu probleme mai serioase precum Miami acestea au scazut chiar si cu 26,7%. Tendinta este incurajatoare pentru anumiti economisti care sunt de parere ca piata imobiliara si-ar putea reveni. Ritmul declinului pietei locuintelor din Statele Unite a scazut de la nivelul de 2,2% inregistrat in martie la 1,4% in luna aprilie. Opt orase din cele 20, printre care se numara si Boston sau Chicago, au inregistrat insa cresteri de pret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO