Business Internaţional

Increderea in segmentul bancar american, la pamant

16.07.2008, 17:28 11

In ciuda faptului ca administratia Bush a inaintat un plan menit sa sprijine doi dintre cei mai mari creditori ipotecari locali, incredrea in sectorul bancar american continua sa se prabuseasca, scrie International Herald Tribune.
In zona Los Angeles-ului, clientii IndyMac au format cozi asteptand sa-si retraga banii depusi in conturile bancii. In acelasi timp, in Cleaveland, National City Corp. a negat un zvon potrivit caruia se confrunta cu o situatie similara.
In aceste conditii, autoritatile de la Washington au incercat sa-i linisteasca pe consumatori, declarand ca prabusirea titlurilor bursiere ale bancilor nu va avea capacitatea de a afecta depozitele pe care acestia le detin. Pe Wall Street insa au inceput deja sa circule liste cu bancile care urmeaza sa intre in colaps.
Investitorii continua sa evite actiunile bancilor americane, temandu-se ca planul guvernului de a salva creditorii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac ar putea sa nu aiba efectul scontat.
In acelasi timp, analistii bancari au emis o serie de rapoarte care avertizeaza aupra riscurilor implicate de acest segment. Goldman Sachs a anuntat ca bancile regionale si-ar putea reduce semnificativ dividendele acordate actionarilor in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate, iar analistii Lehman Brothers au anuntat ca valoarea totala a pierderilor Washington Mutual s-ar putea ridica la 26 mld. dolari
(16,3 mld. euro). La fel ca National City, oficialii Washington Mutual au incercat sa-si reasigure investitorii ca bazele financiare ale companiei sunt stabile si ca nu exista motive intemeiate de ingrijorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO