Business Internaţional

Increderea investitorilor germani in mediul de afaceri e la pamant

21.09.2005, 18:16 21

Increderea investitorilor in Germania, cea mai mare economie europeana, a scazut pentru prima data in ultimele patru luni ca urmare a tensiunilor legate de influenta negativa a rezultatelor electorale asupra perfomantelor economice si a recordurilor atinse de pretul petrolului, relateaza Bloomberg.

Rezultatele alegerilor s-ar putea traduce intr-o posibila incetinire a adoptarii politicilor economice de restructurare. Previziunile economice sunt deja umbrite de cresterea de 43 de procente inregistrata de pretul petrolului anul acesta.

"Persistenta acestei atmosfere politice incerte va determina diminuarea increderii investitorilor in lunile urmatoare", este de parere Silvia Pepino, economist in cadrul bancii JP Morgan din Londra. "Cresterea economica va ramane destul de fragila pana in 2006."

Indexul german de referinta DAX a scazut cu 1,2 procente. "Motivul principal care a dus la declinul indexului sunt incetitudinile legate de evolutia politicilor economice in actualul context politic. Acestea ar putea ameninta mediul de investitii, dar si refacerea economica", potrivit declaratiilor publice lansate de ZEW, Centrul de Cercetare Economica Europeana.

Siemens AG, cea mai mare companie de inginerie europeana, a declarat ca planurile de viitor vizeaza disponibilizarea a 2.400 de angajati in Germania. Rata somajului a atins in martie un nivel record de 12%.

HWWA din Hamburg, unul din principalele institute economice germane, a redus rata de crestere aferenta anului in curs cu 0,1 procente, la un nivel de 0,6 procente, iar pentru 2006 previziunile au scazut la un nivel de un procent de la 1,3 procente.

Angela Merkel, care a dorit realizarea unei coalitii guvernamentale cu formatiunea politica Liberal-Democratii, va purta tratative cu Partidul Ecologist in vederea formarii unei guvernari din trei partide, au declarat oficialii Crestin-Democrati. Ecologisii au catalogat politicile de asistenta sociala propuse de Merkel ca fiind "reci." "Este putin probabila realizarea unor reforme reale in Germania", declara Joerg Kraemer, economist-sef in cadrul HVB. "Ne asteptam ca economia sa creasca in medie cu un procent in anii ce vor urma."

Preturile la petrol si-au pus si ele amprenta asupra dezvoltarii economice. Recordul de 70,85 de dolari per baril, atins luna trecuta, a dus la explozia costurilor pentru unele companii printre care se numara si Lufthansa AG.

Acum, barilul de petrol este evaluat la 67,29 dolari. Politicile adoptate de companiile aeriene vizeaza cresterea preturilor la zboruri pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare. Lufthansa a declarat pe 15 septembrie ca biletele de avion se vor scumpi cu 41% iar HeidelbergCement AG, producator de ciment, a declarat ca va adopta aceeasi politica in vederea compensarii costurilor la energie.

Din cauza actiunii conjugate a celor doi factori, politica si petrolul, singurul sprijin in cresterea economica germana raman exporturile. Gildemeister producator de masini si utilaje, a declarat ca vanzarile catre China si SUA au dublat castigurile realizate. Scaderea de 10 procente in raportul euro/dolar a ajutat exporturile, bunurile europene devenind mai competitive pe piata mondiala.

Un euro valora ieri 1,2167 de dolari, comparativ cu recordul de 1,3666 inregistrat pe 30 decembrie. Intentiile Bancii Centrale Europene de a sprijini economia germana prin stabilirea unor dobanzi mai mici sunt destul de firave. Klaus Liebscher, membru al consiliului, a declarat ca dobanzile sunt "potrivite" iar cresterea economica se va reface "gradual" anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO