Business Internaţional

Incurajati fiscal, cehii se imbulzesc pe asigurarile de viata

03.08.2001, 00:00 11



Una din replicile celebre ale filmelor cu gangsteri: "Banii sau viata?" nu mai are prea mare relevanta in Cehia, comenteaza Prague Business Journal.

Din ce in ce mai multi cehi realizeaza ca nu mai este nevoie sa aleaga intre cele doua, de cand a fost adoptata o lege prin care sunt incurajate cheltuielile cu primele de asigurari.

Reprezentantii celor mai mari companii de asigurari de viata din Cehia spun ca numarul de contracte semnate in primul semestru al anului a depasit si cele mai optimiste estimari, datorita noii legislatii.

Noua lege, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, "are cu siguranta un impact puternic", afirma Michal Urban, purtator de cuvant al Ceska Pojistovna, compania care este de departe cel mai mare asigurator din Cehia.

In primele patru luni ale acestui an, veniturile din prime aferente asigurarilor de viata au crescut cu 40% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Generali Pojistovna a inregistrat, de asemenea, o crestere puternica a subscrierilor de noi polite. "Facilitatile fiscale au exercitat o influenta foarte importanta in activitatea de asigurari de viata a companiei noastre", declara Martina Kurfistova, angajat in cadrul departamentului de marketing al companiei cehe.

Oficialul Generali Pojistovna subliniaza dublarea numarului de contracte de asigurari de viata in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Aproximativ 7.000 de polite au fost semnate in primele sase luni, fata de numai 3.300 in 2000.

Cu toate ca numarul de contracte de asigurari non-viata a crescut de asemenea, cresterea in sectorul asigurarilor de viata a fost mult mai consistenta. Daca vanzarile Generali de contracte non-viata s-au majorat cu 15% in primul semestru, veniturile din asigurarile de viata au crescut cu 28%.

O alta companie din Cehia, Winterthur Pojistovna, a profitat de noua lege si a lansat la inceputul anului Wintax, un produs special pentru a exploata avantajele reducerilor de impozite.

Martina Lapackova, director de relatii cu publicul la Winterthur, a declarat ca produsul a fost primit "pozitiv nu numai de clientii individuali, ci si de companiile mici si mijlocii, care au inceput sa ia in considerare impactul deductibilitatii primelor de asigurare de viata asupra impozitelor platite".

In prima jumatate a acestui an, compania si-a majorat cifra de afaceri in sectorul asigurarilor de viata cu peste 135% fata de perioada similara a anului trecut.

Prin noua lege, beneficiaza de deducerea primelor atat clientii individuali, cat si angajatorii. Fiecare persoana fizica poate deduce prime de asigurare in valoare de pana la 12.000 de coroane (aproximativ 300 de dolari) anual din venitul lor impozabil.

Companiile pot deduce din profitul brut plati anuale pentru contractele de asigurari de viata de pana la 8.000 de coroane (200 dolari) pentru fiecare salariat asigurat. In plus, daca valoarea primelor depaseste 8.000 de coroane, angajatii nu vor fi nevoiti sa plateasca impozit pentru diferenta pana la 12.000 de coroane pe an.

Asociatia Asiguratorilor din Cehia nu considera insa ca doar noua lege a determinat explozia vanzarilor de contracte de asigurari de viata, iar reprezentantii asociatiei spera ca aceasta tendinta sa continue indiferent de facilitatile fiscale.

Datele acestei organizatii vorbesc de la sine. Potrivit lui Jaroslav Mesrmid, secretarul general al asociatiei, numarul de polite de asigurare de viata incheiate in primele trei luni ale anului a crescut cu 27% peste cifra de anul trecut, comparativ cu majorarea aproape nesemnificativa a numarului de contracte de asigurare non-viata, cu numai doua procente.

Acest lucru este poate impresionant pana cand cineva sesizeaza ca vanzarile de asigurari de viata au crescut cu 33% in 1999. Subliniind aceasta cifra, Mesrmid afirma ca nu exista aproape nici o legatura intre legislatie si boom-ul asigurarilor de viata. Cu toate acestea, "vom putea vorbi despre aceste lucruri in 2002, cand asociatia va avea mai multe informatii", a mai spus Mesrmid.

ai in Romania cheltuielile cu asigurarile ar trebui sa fie deductibile, dar Legea 32/aprilie 2000 care stipuleaza acest lucru nu este inca aplicata, Finantele aducand ca argument legislatia anterioara, chiar daca aceasta este abrogata explicit in noua lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO