Business Internaţional

India, China si Rusia - tarile care dau cea mai multa mita

India, China si Rusia - tarile care dau cea mai multa mita

Click pentru imaginea intreaga

06.10.2006, 20:02 23

Exportatorii din India, China si Rusia dau mita mult mai des decat companiile din alte tari, conform unui studiu realizat saptamana aceasta pe un esantion de 30 de tari, care clasa afacerile italiene drept cele mai inclinate spre acest tip de rezolvare a problemelor dintre toate tarile apartinand Uniunii Europene.
Acest studiu a fost realizat de Transparency International, un grup non-guvernamental de monitorizare. Studiul a scos la iveala faptul ca cele mai corecte companii provin din Elvetia, Suedia, Australia, Austria si Canada. In coada topului companiilor care dau cea mai multa mita sunt incluse si Marea Britanie, care ocupa locul 25, Germania, locul 24, Statele Unite ale Americii, pe locul 20 impreuna cu Belgia, si Japonia, pe locul 19, titreaza International Herald Tribune.
"Darea de mita de catre companiile mari de peste Ocean este un lucru foarte comun", au adaugat in studiul lor cei de la Transparency International. "Companiile care dau mita pun piedici guvernelor care doresc sa scada nivelul coruptiei", s-a mai precizat in acest studiu.
Transparency International incurajeaza natiunile bogate si marile puteri comerciale sa tina in frau luarea de mita.
Huguette Labelle, director international al grupului, cu sediul la Berlin, a adaugat ca daca nu se va tine cont de acest lucru, se va ajunge la prelungirea saraciei natiunilor mai putin dezvoltate.
Companiile din Italia, aflate pe locul 11, si Franta, pe locul 16, sunt "printre cele mai nocive" atunci cand opereaza in Africa, a mai fost precizat de catre Transparency International.
"Italia apare ca o tara care mai are mult de lucru pentru a se ridica la nivel cu celelalte state membre ale Uniunii Europene", a declarat David Nussbaum, directorul executiv al Transparency International.
Si Rusia se afla printre tarile cele mai dispuse sa acorde mita, atunci cand vor sa se extinda in strainatate. Directorii executivi din Rusia cauta parteneriate in tari unde mita si coruptia sunt in floare, este de parere Yelena Panfilova, director al Transparency International din Rusia.
"Au ajuns la concluzia ca daca acasa au succes cu aceste metode pot avea succes si in strainatate", a mai spus ea.
Studiul de anul acesta, care a compilat informatii colectate de la peste 11.000 de directori executivi din intreaga lume, a scos la iveala faptul ca ambele initiative globale anticoruptie, United Nations Convention Against Corruption si OECD Anti-Bribery Convention, nu au fost suficient de eficiente. Un nivel ingrijorator al coruptiei persista inca si printre directorii executivi din cele mai mari natiuni din Vest.
Studiul a mai dat si exemplul Statelor Unite, care au legi foarte bune impotriva coruptiei, dar care nu le aplica in strainatate.
Cele mai corupte tari, care se afla in fruntea celor 30 de tari care au participat la studiu, sunt India, China si Rusia.
Dar Ivan Poliakov, un membru al companiei Delovaya Rossiya, apara modul in care rusii fac afaceri si a spus ca aceia care ofera mita trebuie sa imparta o vina egala cu cei care o accepta.
A criticat totodata si numarul mare de studii care ataca Rusia ca fiind o tara corupta si le declara incorecte. "Aceasta practica de aruncare a vinei este total gresita", a spus Polyakov. "Sa faci afaceri in anumite regiuni din strainatate implica intotdeauna diverse mecanisme pentru succes."
La ultimul calcul al indicelui, in mai 2002, Rusia se afla in fruntea listei. Dar Panifilova a declarat ca daca Rusia este acum pe locul trei nu inseamna ca lucrurile s-au imbunatatit in ceea ce priveste coruptia. "Cel mai probabil, coruptia a ramas la acelasi nivel. In nici un caz nu s-a imbunatatit", a adaugat ea.
In calcularea indicelui, 10 puncte reprezinta lipsa totala a coruptiei, in timp ce un punctaj mai apropiat de zero inseamna ca nivelul de coruptie avanseaza rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO