Business Internaţional

Infiintarea bancii nr. 3 in lume a esuat in Japonia

16.06.2000, 00:00 18



Planurile de fuziune a trei banci japoneze, care ar fi creat banca numarul trei din lume din punctul de vedere al activelor, au fost spulberate ieri, cand una dintre acestea, Asahi Bank, a spus ca a hotarat sa anuleze intelegerea facuta cu bancile Sanwa si Tokai, anunta Reuters.

Retragerea da o lovitura directa eforturilor de restructurare a sectorului bancar japonez, care se lupta cu povara creditelor neperformante acumulate in perioada de crestere economica fals accelerata din anii '80, dupa opinia unor analisti, iar acum trebuie sa faca fata concurentei aduse de noua era a tranzactilor electronice.

Asahi a spus ca decizia a fost luata din cauza diferentelor de opinie privitoare la modul in care cele trei banci ar fi urmat sa-si consolideze operatiunile. Presedintele Asahi, Tatsuro Ito, a spus ca banca sa a fost nemultumita de propunerea facuta de Sanwa si Tokai acum doua luni, potrivit careia urma sa fie facut nu un holding, cum se planuise initial, ci o fuziune conventionala, care ar fi conferit Sanwa o pozitie ce i-ar fi permis sa detina controlul asupra bancii nou-create.

Cotidianul Nihon Keizai Shimbun a anuntat ca Sanwa si Tokai au de gand sa fuzioneze totusi in primavara anului 2002. atirea iesirii Asahi din planuita fuziune a afectat si cursul actiunilor bancare, determinand o cadere cu peste doua procente a indicelui sectorului bancar, IBNKS, din cauza ca retragerea bancii a revigorat ingrijorarile privitoare la fragilitatea altor aliante japoneze. Actiunile celor trei banci, care au fost suspendate de la tranzactionare in cea mai mare parte a diminetii de ieri, au avut evolutii diferite. Pretul actiunilor Asahi a scazut cu 6,25%, ajungand la 427 yeni, in timp ce actiunile Sanwa au urcat cu 6,12%, ajungand la 752 de yeni. Tokai a urcat la 525 de yeni, castigand 2,39%, datorita asteptarilor ca, in urma retragerii Asahi, banca Tokai ar putea avea o imagine mai proeminenta in cadrul fuziunii in care Sanwa ar avea rolul principal.

Articolele aparute recent in presa sugerasera ca cele trei banci nu au reusit sa fie de acord asupra modului in care sa-si administreze integrarea, iar Asahi se temea ca se va gasi intr-o pozitie de inferioritate. Retragerea Asahi inseamna ca s-ar putea ca banca sa caute sa incheie un parteneriat cu o banca regionala, fapt ce ar putea sa slabeasca pozitia institutiei create in urma fuziunii celorlalte doua banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO