Business Internaţional

Inflatia indeparteaza tarile baltice de euro

11.08.2008, 18:19 18

Ritmul de crestere a inflatiei in cele trei tari baltice a inceput sa incetineasca, dupa ce cresterea puternica a preturilor in fostele republici sovietice a anulat sperantele privitoare la adoptarea euro de catre acestea in acest deceniu, scrie Bloomberg.
In Letonia, rata anuala a inflatiei, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, a coborat pana la 16,7% in iulie, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, in timp ce in Lituania cresterea preturilor a scazut la 12,2%, prima reducere
dintr-un an si jumatate, conform datelor publicate de birourile de statistica ale celor doua tari. Inflatia Estoniei, situata pe locul patru in UE ca ritm de crestere, a scazut pana la 11,1%, de la 11,4% in iunie.
Ratele ridicate ale inflatiei si preturile in scadere la proprietati au dus la o scadere a acestor economii bazate pe consum, sporind riscul de intrare in recesiune a regiunii. Economiile din zona baltica, care au inregistrat cea mai rapida rata de crestere din UE in 2006, au inceput sa piarda din avant in 2007, inregistrandu-se o reducere a investitiilor si aparitia unor perspective de stagflatie (inflatie mare si crestere economica redusa).
Ritmul de crestere a economiei letone a incetinit pana la o rata anuala de 0,2% in trimestrul doi, cel mai slab ritm din ultimii 12 ani si jumatate, de la 3,3% in primul trimestru, in urma scaderii vanzarilor din sectorul de retail si al productiei, conform biroului de statistica din Riga.
Estonia, care va publica datele pe trimestrul doi pe 13 august, a inregistrat o rata de crestere de 0,1% in primul trimestru, in scadere de la 4,8%.
Lituania, unde rata anuala de crestere pe primul trimestru s-a ridicat la 7%, ar putea inregistra o incetinire similara, conform firmei Standard & Poor's.
Cresterea preturilor amana trecerea la euro, vazuta candva la sfarsitul acestui deceniu. Acum, cele trei tari spera sa adopte moneda unica europeana in jurul anului 2012 sau poate mai tarziu. Pentru a putea face trecerea la euro, tarile trebuie sa-si mentina inflatia la 1,5 puncte procentuale fata de rata medie pe 12 luni ale celor trei tari ale UE cu cel mai lent ritm de crestere a preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO