Business Internaţional

ING intentioneaza sa se extinda pe pietele din Europa Centrala si de Est

04.04.2008, 14:33 18

Grupul olandez de servicii financiare ING vrea sa se extinda pe pietele emergente, inclusiv in Europa Centrala si de Est, pentru a raspunde cererii de produse de economisire si pensii, aratand ca problemele de pe pietele financiare au redus costurile eventualelor achizitii.
In acelasi timp, directorul general al grupului, Michel Tilmant, a respins sugestiile care indicau o posibila achizitie de catre ING a grupului belgiano-olandez Fortis sau a institutiei financiare belgiene KBC.
Oficialul ING estimeaza ca activele si pasivele de pe segmentul de retail la nivel global vor creste cu o medie anuala de 7,3% intre 2007-2016, in timp ce avansul mediu anual pentru cele trei piete din regiunile emergente Asia, Europa Centrala si de Est si America Latina se va plasa la 12,8%. "Ritmul de crestere a cererii pentru produse de economisire va fi mai mare in Asia, Europa Centrala si de Est si America Latina, si acestea sunt regiunile pe care vrem sa ne concentram", a mentionat Tilmant.
Mai multe banci occidentale si-au extins operatiunile pe pietele emergente pentru a beneficia de ratele de crestere a afacerilor.
ING a cumparat, anul trecut, banca turca Oyak Bank, pentru 2,67 miliarde de dolari, in timp ce KBC a cheltuit 1,7 miliarde de euro pentru preluari in Europa Centrala si de Est.
In America Latina, strategia de crestere a ING se va concentra asupra Braziliei si Mexicului, intrucat aceste state cumuleaza circa trei sferturi din activele administrate de fonduri in regiune.
In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, ING intentioneaza sa isi imbunatateasca prezenta si sa lanseze noi operatiuni.
Astfel, banca va incepe, in acest an, operatiunile de retail banking in Ucraina, potrivit lui Jacques de Vaucleroy, membru al consiliului administrativ al ING.
Totodata, ING analizeaza posibile achizitii, a mai spus Tilmant.
"Situatia de pe pietele financiare ne ofera oportunitatea de a cumpara active care in alte conditii ar fi avut un pret foarte ridicat", a afirmat el.
Tilmant nu a numit statele vizate pentru posibile preluari, dar a mentionat ca nu a observat un declin al preturilor pentru active in Asia.
Grupul olandez ING, prezent si in Romania, asigura servicii bancare, de asigurari si management al activelor pentru circa 75 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari.
ING Bank Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 72,9 mil. lei, in crestere cu 148% fata de 2006, in conditiile unui avans al creditelor cu 79%, pana la 4,67 mld. lei si a unor venituri cu 41% mai mari, respectiv 327 mil. lei.
Activele bancii au avut o dinamica mai redusa, de numai 13%, si s-au plasat la finele anului 2007 la 8,1 miliarde de lei.
Anul trecut, banca si-a extins reteaua teritoriala cu 43 de unitati, la 176 de sucursale si agentii, din care 147 sunt destinate retailului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO