Business Internaţional

ING obtine profituri record

17.05.2004, 00:00 12

ING, cea mai mare institutie financiara olandeza, a reportat saptamana trecuta un profit record din activitatea bancara, datorat in special performantelor obtinute din operatiunile de internet banking, serviciul ING Direct, informeaza Financial Times.
ING a reportat o crestere a profitului operational de 32% in primul trimestru, la nivelul de 1,19 miliarde euro. Cresterea a fost alimentata in special de cresterea profitului din operatiuni bancare de la 398 milioane de euro la 657 milioane de euro, in primul trimestru al anului 2003. Grupul, care este a treia companie de asigurari din Europa, a afirmat ca si divizia sa de asigurari a facut progrese mari in prima parte a anului, in special in SUA.  Cu toate acestea, oficialii nu au oferit informatii despre previziunile pentru anul viitor, invocand nesiguranta cauzata de  piata bursiera mondiala si ratele scazute ale dobanzilor care continua sa afecteze afacerile.
Actiunile grupului au crescut cu 4,2 %, la 17,57 euro per actiune, la Amsterdam. Totusi, rata de eficienta, adica costurile pentru derularea operatiunilor bancare  comparate cu castigurile obtinute, a scazut de la 68,1% in primele trei luni ale anului 2003, la 64,9% .
"ING a inceput anul in forta", a afirmat Michel Tilmant, presedintele corporatiei. Profitul operational brut pe sectorul asigurarilor a crescut cu 6%, la 534 milioane de euro, sustinut de prosperitatea afacerilor cu asigurari de viata din SUA si ASIA, dar si de succesul asigurarilor non-viata din Olanda, Canada si Australia.
De la atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra SUA, asiguratorii s-au confruntat cu riscuri crescute, crescandu-si costurile la politele non-viata.
Activitatile pe pietele financiare si performantele ING Direct au ajutat grupul sa obtina o crestere de 3,8% a veniturilor, in valoare absoluta de 17,3 miliarde de euro. Venitul din sectorul serviciilor bancare a crescut cu 13 procente, la 3,27 miliarde de euro, iar cel din sectorul asigurarilor a crescut si el, dar cu un procent mai modest, de 2,1%, pana la 14,1 miliarde de euro.
Dar, ca si rivalii sai, compania si-a manifestat ingrijorarea cu privire la ritmul in care isi revine economia Europei. "Vedem semne de imbunatatire in economiile majore in care ING este activ  implicata, desi Europa a ramas undeva in urma", a afirmat Tilmant.
ING a anuntat si o reorganizare a grupului, cu scopul ameliorarii managementului si a sistemului contabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO