Business Internaţional

Îngrijorări nenumărate pentru economia mondială anul acesta

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

08.09.2020, 00:07 2442

Urcuşul economiei mondiale din adâncurile crizei generate de pandemie slăbeşte, finalul de an fiind unul plin de nesiguranţă, scrie Bloomberg.

Riscurile sunt multiple. Iarna care vine în emisfera nordică ar putea aduce un nou val de îmbolnăviri înaintea aprobării unui vaccin. Susţinerea guvernamentală pentru muncitorii aflaţi în şomaj tehnic şi moratoriile băncilor privind rambursarea creditelor sunt pe cale să expire. Tensiunile dintre SUA şi China ar putea creşte înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, subminând încrederea companiilor.

„Am atins vârful revenirii. De-acum înainte, ritmul va slăbi uşor“, arată Joachim Fels, consultant la PIMCO.

Guvernele se află astfel în faţa unui moment de turnură după ce au injectat aproape 20.000 mld $ sub formă de stimulente fiscale şi monetare, cu un succes semnificativ.

În SUA, şomajul a scăzut dramatic în august, iar piaţa rezidenţială a adus veşti bune. Recuperarea stabilă a Chinei este invocată de optimişti ca ghid pentru direcţia viitoare a restului lumii, în timp ce Germania înregistrează la rândul ei date industriale decente. Iar pieţele emergente profită de pe urma declinului dolarului.

Însă menţinerea ritmului pe toate aceste fronturi nu va fi uşoară. Strategii ar avea nevoie să-şi intensifice eforturile de stimulare într-un moment în care unii se gândesc să le restrângă. Iar vaccinurile contra coronavirusului nu vor fi disponibile în scurt timp la scara necesară aducerii virusului sub control, o condiţie cheie pentru reluarea activităţii economice normale.

Între timp, există risuri. Pe pieţele muncii, procesul de restructurare ar putea dura ceva vreme. În China, care a adus virusul sub control cu luni în urmă, consumatorii par să ezite să cheltuiască, iar cele mai mari bănci ale ţării au suferit cele mai mari scăderi de profit din peste un deceniu.

În SUA, legislatorii nu s-au pus încă de acord cu privire la stimulentele adiţionale necesare pentru susţinerea redresării celei mai mari economii a lumii.

În Europa, indicatorii activităţii indică o slăbire, iar fabricile încearcă să-şi taie costurile în condiţiile în care cererea slabă şi reducerile de preţuri pun presiune pe marjele de profit. În timp ce Franţa şi Germania şi-au prelungit programele de şomaj parţial, Marea Britanie intenţionează să-şi încheie programul respectiv în octombrie, riscând probabil pierderi de locuri de muncă de ordinul milioanelor.

Premierul japonez Shinzo Abe, care şi-a anunţat demisia luna trecută, a avertizat recent că „vine iarna“, iar ţara sa va trebui să se pregătească în faţa virusului.

Dar cea mai mare ameninţare are legătură cu continuarea răspândirii virusului. Chiar şi după anunţarea unui vaccin, va dura ceva vreme până când acesta va fi disponibil la nivel mondial la scara necesară, potrivit lui Warwick McKibbin, de la Brookings Institution. Modelele sale sugerează că virusul ar putea costa economia mondială aproximativ 35.000 mld $ până în 2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO