Business Internaţional

Interbrew ameninta pozitia celui mai mare producator de bere din lume

04.03.2004, 00:00 20



Grupul belgian Interbrew va prelua controlul companiei braziliene AmBev, tranzactia urmand sa formeze o societate cu o capitalizare de 16,5 miliarde de dolari, care va rivaliza cu Anheuser-Busch din SUA pentru prima pozitie in randul producatorilor de bere din lume.



Directorul executiv al Interbrew, John Brock, a declarat ca numarul patru mondial va plati 9,2 miliarde de euro pentru 57% din capitalul AmBev. Noua societate va fi denumita InterbrewAmBev si va detine o cota de 14% din piata globala a berii.



Compania braziliana este al cincilea mare producator de bere din lume. Potrivit unui acord dintre cele doua parti, societatea va fi listata in continuare separat la bursele din Brazilia si Statele Unite. Totodata, AmBev va prelua activele producatorului nord-american Labatt, inclus in portofoliul Interbrew. Primii trei mari actionari ai companiei Ambev vor controla 25% din capitalul InterbrewAmbev.



Interbrew va emite 141,7 milioane de actiuni noi pentru a prelua controlul asupra Braco, grupul brazilian care detine 52,8% din drepturile de vot in cadrul AmBev si reprezinta interesele actionarilor acestei companii.



La randul sau, AmBev va emite 9,5 miliarde de actiuni ordinare si 13,8 actiuni preferentiale, toate acestea urmand a fi preluate de Interbrew. AmBev va mai prelua si datorii in valoare de 1,5 miliarde de dolari, in schimbul subsidiarei belgiene Labatt, a unui pachet de 30% din Femsa Cerveza (Mexic) si a unui pachet de 70% din Labatt SUA, toate detinute in prezent de grupul belgian.



Noua companie va obtine venituri totale de aproximativ 9,5 miliarde de euro si un profit operational inainte de dobanzi, impozite si amortizare de 2,4 miliarde de euro. De asemenea, vor avea loc diminuari de costuri in valoare de 280 de milioane de euro pe an.



Reprezentantii celor doua companii au anuntat ieri ca actionarii vor avea drepturi egale in consiliul de administratie al InterbrewAmbev. Sediul noii companii a fost stabilit la Leuven, Belgia, insa AmBev isi va pastra sediul din Sao Paulo. Pierre Jean Everaert, presedintele actual al Interbrew, va deveni presedintele InterbrewAmbev, iar John Brock va prelua functia de director executiv.



Speculatiile privind o posibila fuziune dintre cele doua companii au aparut de cateva zile, dupa ce Interbrew a anuntat ca a inceput discutii care ar putea conduce la o "tranzactie semnificativa".



Reactia investitorilor nu a confirmat entuziasmul manifestat de compania belgiana, actiunile Interbrew coborand cu peste cinci procente, dupa deschiderea sedintei bursiere de la Bruxelles.



Mai multi analisti au criticat strategia adoptata de acest producator, considerand ca ar fi platit prea mult pentru unele achizitii si ca nu a reusit sa obtina economiile anticipate dupa fuziunea unor operatiuni.



Contractul a fost prezentat la scurt timp dupa ce Interbrew, care are in portofoliul sau marcile Stella Artois si Beck's, a raportat scaderea profitului pe actiune din 2003 de la 1,51 de euro la 1,45 de euro, din cauza soliditatii monedei europene.



Vanzarile au urcat cu 0,7% la 7,04 miliarde de euro, iar profitul operational inainte de dobanzi, impozite si amortizare (EBITDA) a crescut de la 1,39 miliarde de euro la 1,49 miliarde de euro.



Noua companie va deveni un concurent de seamna pentru grupul american Anheuser-Busch, numarul unu pe piata mondiala a berii dupa criteriul vanzarilor si dupa volumul de bere produs.



Anheuser-Busch a inregistrat anul trecut vanzari de peste 16 miliarde de dolari, iar profitul sau operational inainte de dobanzi, impozite si amortizare s-a situat in jurul valorii de 2,8 miliarde de dolari. Profitul net a urcat fata de 2002 cu 7,4%, pana la aproximativ 2 miliarde de dolari. Cea mai cunoscuta marca pe care o comercializeaza este Budweiser.



AmBev este de departe lider pe piata braziliana, cele mai importante marci ale sale fiind Skol si Brahma.



Prezenta Interbrew in America Latina este restransa, grupul belgian detinand 30% din Femsa, cel mai mare producator de bere din Mexic, si jumatate dintr-un joint-venture din Cuba. Interbrew mai exporta in America Latina berea Beck's.



In ultimii zece ani, Interbrew s-a extins rapid, depasindu-si rivalii in urma achizitionarii unor marci precum Labatt, in Canada, sau Bass, in Marea Britanie.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO