• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Internaţional

Într-o perioadă în care majoritatea românilor abia aşteaptă să fugă din ţară, străinii vin şi se îndrăgostesc de frumuseţile noastre. Ce a făcut un italo-german într-un sat mic de munte

Autor: Business Magazin

24.09.2022, 21:30 1062

Jorg a ajuns pentru prima dată în Bucovina într-o plimbare, ghidat de Raluca, soţia lui, în locurile pe unde se găsea, la acea vreme, doar stâna unde vara se aduc şi acum animalele din sat. Era un italo-german, care nu se gândea că-şi va adăuga şi „cetăţenia” bucovineană în sânge. Raluca îşi aminteşte că atunci, la prima vizită, Jorg s-a aşezat pe scaunul de muls şi s-a uitat deasupra văii, spunând: „Într-o zi, aici, trebuie să facem ceva! Este prea frumos să te trezeşti dimineaţa cu această privelişte!” Ei bine...

A vorbit serios. Aşa că, pentru o vreme, Jorg şi Raluca au încercat, prin diferite metode, să pornească un proiect de undeva, dar parcă nimic nu se lega. „Până când, într-o zi, când am venit la părinţi, cineva din vecini ne-a întrebat dacă nu dorim lemn de foc. Avea o căsuţă veche şi voia să-şi facă o altă casă mai mare”, îşi aminteşte Raluca Voina Riommi. Acela a fost momentul când ea şi Jorg s-au gândit să cumpere ei vechea casă, ceea ce au şi făcut.

Au luat-o, au recondiţionat-o, iar ulterior au mai strămutat alte două case şi le-au alăturat celei dintâi, împreună cu un grajd de pe deal. Construcţia primei căsuţe a început în octombrie 2016, iar primii oaspeţi, cei mai buni prieteni ai lor, le-au călcat pragul cu ocazia Crăciunului din 2019. „În spatele proiectului se află o muncă de echipă între familii şi în familie. Ideea a fost a lui Jorg să recondiţionăm căsuţele şi a fost o muncă enormă să le strămutăm pe deal, apoi unchiul Dumitru, cu maestrul tâmplar Sorin le-au ridicat, au făcut interioarele şi au recondiţionat totul cu atentă supraveghere de la Bucureşti din partea noastră.” În tot acest timp, mama Ralucăi gătea şi ajuta băieţii zilnic, tatăl se ocupa cu animalele, bunicul cu sfaturile despre cum se făceau casele în trecut şi chiar cu o mână de ajutor, când a fost nevoie.

Tot proiectul a primit, la final, numele Hai la Saivan, unde „saivan” este un cuvânt vechi românesc, de etimologie turcă, ce desemnează un adăpost de iarnă pentru oi sau vite. Şi astfel, Hai la Saivan a devenit un al treilea copil al familiei, care mai are doi băieţi, dar şi doi căţei. Raluca şi Jorg au făcut din Bucovina casa lor, după ce acolo au făcut cununia religioasă şi petrecerea de nuntă, ei cunoscându-se în 2011 la o filmare în Lisabona şi căsătorindu-se după doar câteva luni, în Las Vegas.

Pentru proiectul din Bucovina, s-au inspirat din cărţi vechi despre arhitectura tradiţională românească şi de la toate muzeele satului din România. „Locul a fost al familiei de mai bine de treizeci de ani. Părinţii au făcut stână şi loc pentru fân pe perioada verii acolo. Ne este frică să calculăm exact cât am investit pentru a transforma locul”, mărturiseşte Raluca. Astăzi, Hai la Saivan înseamnă un proiect compus din trei case, datând din anii 1910, 1920 şi 1930, iar cazarea este disponibilă oaspeţilor pe case, nu pe camere. Casa Mare are o capacitate de maximum şase persoane şi costă 260 de euro pe noapte off-season şi 280 de euro pe noapte în sezon, cu micul dejun inclus.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: