Business Internaţional

Introducerea euro a stimulat fuziunile si achizitiile intra-europene

21.07.2000, 00:00 16



Numarul fuziunilor si achizitiilor internationale a crescut anul trecut cu aproape 50%, trei sferturi dintre afaceri fiind derulate de companii din Europa de Vest, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).

"Marea Britanie s-a situat pe primul loc in topul mondial al cumparatorilor din industria fuziunilor si achizitiilor, cu 30% din valoarea totala a tranzactiilor. Aceasta pozitie se datoreaza in primul rand afacerilor Vodafone-AirTouch si Zeneca-Astra", se arata in ultimul buletin OECD de analiza a evolutiei pietelor financiare.

Este pentru prima oara in ultimii ani cand SUA sunt detronate din pozitia de lider in domeniu, in conditiile in care firmele americane realizau cele importante achizitii.

Totusi, piata americana a atras cele mai multe achizitii din strainatate, valoarea contractelor insumand 293 miliarde de dolari, respectiv 37% din valoarea totala a achizitiilor la nivel mondial. Pe locul urmator s-a situat Marea Britanie, urmata de Suedia si Germania.

In ultimul deceniu, valoarea tranzactiilor internationale legate de operatiuni de fuziuni si achizitii a crescut de cinci ori. In total, companii din cele 29 de tari membre ale OECD au cheltuit anul trecut circa 767 miliarde de dolari pentru cumpararea unor companii straine, fata de 515 miliarde in 1998.

In 1999, valoarea medie a unei tranzactii s-a ridicat la 157 milioane de dolari, in crestere cu aproape 50% fata de 1998.

OECD a identificat printre factorii princiali care au generat aceasta dinamica exploziva a fuziunilor si achizitiilor: fortele conventionale, precum sinergiile operationale, schimbarea atitudinii unor state fata de preluari, in special fata de asa-numitele preluari ostile, cresterea de pe pietele de capital, care a oferit companiilor lichiditati disponibile pentru achizitii si, nu in ultimul rand, introducere euro, care a redus costurile de tranzactionare si a eliminat riscul valutar in afacerile intra-europene.

Studiul OECD mai arata ca Asia este pe cale sa ajunga din urma industria europeana si americana a fuziunilor si achizitiilor, cel mai mare cumparator de companii straine fiind Japonia, urmata de Singapore, Hong Kong si China.

Prin combinarea preluarilor cu investitiile straine directe, rezulta la nivelul lui 1999 o crestere de patru ori a fluxurilor de capital care au intrat in economia japoneza. Totusi, SUA si Marea Britanie au atras peste jumatate din investitiile straine directe din tarile OECD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO