Business Internaţional

Investitii straine in Ucraina de un miliard de dolari in 2001

26.06.2001, 00:00 14



Nivelul investitiilor straine directe in Ucraina ar putea depasi anul viitor un miliard de dolari, fata de 800 de milioane de dolari, cat indica estimarile pentru acest an, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Economiei, Ihor aumilo.

Anul trecut, investitiile straine directe in Ucraina au totalizat 584 de milioane de dolari, adica aproximativ 12 $/locuitor. Principalul factor de atractie a investitorilor va fi redresarea economica, considera oficialul guvernamental, preluat de Mediafax.

In cea mai mare parte, investitorii straini au ocolit Ucraina, fiind descurajati de nivelul ridicat de coruptie, precum si de un cadru legislativ neclar.

Autoritatile de la Kiev s-au aratat, insa, increzatoare fata de o revenire a economiei, sperand ca eforturile punere in aplicare a pachetului de reforme sa poata atrage mai multi investitori.

"Speram ca stabilitatea macroeconomica actuala, impreuna cu rata de crestere economica inregistrata in 2000, precum si in acest an, vor reprezenta un stimulent pentru investitorii straini, incepand cu cea de-a doua jumatate a acestui an", a afirmat aumilo.

Anul trecut, Ucraina a inregistrat, pentru prima data dupa desprinderea de fosta Uniune Sovietica, crestere economica, Produsul Intern Brut al tarii consemnand o crestere de 5,8%, dupa un recul de 0,4%, cu un an in urma.

In primele cinci luni ale acestui an, PIB-ul Ucrainei a avut o rata de crestere de 9% fata de aceeasi perioada a anului 2000.

Investitiile straine directe in Ucraina au totalizat in ultimul deceniu 3,9 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO