Business Internaţional

Investitiile in hedging devin interesante pentru germani

27.10.2006, 16:46 14

Curand dupa ce un politician german a exagerat anul trecut intr-un discurs despre cat de daunatoare sunt fondurile de investitii cu capital privat, la Frankfurt, Thomas Franke a fost asaltat cu intrebari. Franke, directorul de relatii cu investitorii de la Deutsche Beteiligungs, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii cu capital privat din Germania listate la bursa, a fost consternat atunci cand Franz M?nterfering, pe atunci presedintele Partidului Social Democrat aflat la guvernamant, i-a numit pe investitorii privati "lacuste gata sa devoreze inima economiei germane", scrie International Herald Tribune.
Pentru Franke si colegii sai, care ajuta investitorii bogati sa cumpere o parte sau chiar o intreaga companie fara a recurge la eforturi prea mari, evenimentul a parut un dezastru major pentru relatiile publice.
Dar oamenii care l-au contactat pe Franke au sfidat asteparile. Erau jurnalisti care isi doreau sa afle mai multe despre acest tip de afacere, politicieni care nu au fost de acord cu Muntefering si investitori care au mirosit prilejul de a investi in actiunile companiei lui, care crescusera constant pana atunci.
"Unii spun ca fondurile de investitii cu capital privat sunt groaznice. Asta e", a spus Franke. "Altii ar putea sa spuna 'Pot castiga mai multi bani prin asta'."
Si inca cum. La aproape 18 luni dupa ce declaratia lui M?ntefering a facut inconjurul lumii, fondurile cu capital privat din Germania au crescut puternic.
In prima jumatate a acestui an, numarul de tranzactii cu capital privat din Germania aproape s-a dublat fata de anul precedent, de la 54 la 106 de tranzactii. Conform unei analize facute de Ernst&Young, valoarea acestora a crescut cu 51%, pana la 20,8 miliarde de euro.
Ca termen de comparatie, European Venture Capital and Private Equity Association a declarat ca valoarea tuturor tranzactiilor de capital privat din Europa a fost de 47 miliarde de euro in 2005, ultima perioada pentru care au fost disponibile cifrele.
La momentul respectiv, comentariile lui M?nterfering erau menite sa fidelizeze sustinatorii Partidului Social Democrat inaintea alegerilor din septembrie 2005, si au atras riposte previzibile din partea oamenilor de afaceri. De la alegerile care au transformat-o pe Angela Merkel in cancelar, el este ministru al muncii, o reduta traditionala a politicienilor de stanga din Germania, si abia daca a mai scos o vorba in public despre investitiile cu capital privat.
Intre timp, industria a trecut cu umor peste comentariile lui. In birourile din Germania au inceput curand sa apara poze cu lacuste pe tricouri si desktop-uri.
Expunand activitatiile unei industrii putin cunoscute in Germania, spre deosebire de Anglia sau Statele Unite, chiar si printre investitori, M?ntefering a ajutat de fapt la formarea unui grup de politicieni care sustin afacerea.
"Cred ca politicienii s-au trezit in situatia de a demonstra ca acesta este un subiect care conteaza pentru ei", a declarat Patricia Lips, membra a parlamentului, care reprezinta un district situat in sudul capitalei financiare Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO