Business Internaţional

Investitiile pe care le face fondul controlat de la Kremlin pun Occidentul pe jar

09.05.2008, 20:35 16

De luni intregi, ministrul rus de finante Alexei Kudrin calatoreste peste tot in lume pentru a promova noul fond de investitii suveran al Kremlinului, care porneste cu lichiditati de 32,7 miliarde de dolari (21 mld. euro), dar care ar putea creste de cateva ori in urmatorii ani. Campania este una directa, plina de forta, scrie The Wall Street Journal.
Faptul ca Moscova doreste sa devina un investitor global a declansat semnale de alarma in intreaga Europa, cat si in Statele Unite, unde liderii devin din ce in ce mai alarmati in legatura cu controlul in crestere pe care Kremlinul il exercita asupra economiei ruse si cu extinderea puterii sale comerciale peste granite.
Autoritatile germane au inceput sa instituie restrictii asupra investitiilor sponsorizate de stat dupa ce o banca de stat din Rusia a achizitionat o participatie in cadrul EADS, un conglomerat din sectorul aerospatial care detine producatorul de aeronave Airbus. Legislatorii americani incearca la randul lor sa determine daca sunt necesare restrictii mai dure. "Ar fi naiv sa acceptam o investitie din partea rusilor fara a ne intreba ce se ascunde in spatele acesteia", a declarat Evan Bayh, un democrat din Indiana.
Oficialii rusi spun ca astfel de suspiciuni sunt nedrepte si ca investitiile realizate peste hotare au in spate decizii pur financiare. Totusi, granita dintre politica si mediul de afaceri in Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin a devenit aproape invizibila. Situatia nu are sanse sa se schimbe sub conducerea succesorului acestuia, Dmitri Medvedev.
Oficiali guvernamentali de top sunt implicati profund in deciziile vitale luate in cadrul marilor companii de stat. Medvedev este presedinte al boardului Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume. In cazul Aeroflot, Putin a facut in mod public presiuni pentru o investitie importanta din punct de vedere politic in compania italiana Alitalia luna trecuta, in ciuda obiectiilor managementului acesteia. Noul fond de investitii, care si-a inceput operatiunile in februarie, ar putea insemna un nou instrument puternic in mainile Kremlinului.
Pozitia de investitor international important castigata de Rusia este un alt exemplu al modului in care explozia preturilor marfuriloe si materiilor prime remodeleaza harta economica a lumii. Putin, care este asteptat sa devina prim-ministru, pozitie din care ar putea fi in continuare cel mai important politician al tarii, lasa protejatului sau o Rusie transformata.
Cu un deceniu in urma, oficialii rusi incercau sa obtina credite din partea creditorilor straini pentru a depasi criza financiara ce a cauzat caderea rublei. Acum, gratie unei puternice redresari economice bazata pe cresterea preturilor la exporturile ruse de petrol si alte materii prime, Moscova si-a platit toate datoriile si se lauda cu rezerve de peste 500 de miliarde de dolari.
Pentru a-si valorifica mai bine unele active, Rusia urmeaza exemplul Norvegiei, Chinei si unui numar de state din Golful Persic in a pune bazele unor fonduri suverane de investitii. Pe plan global, valoarea totala a acestor fonduri se ridica la 3.400 de miliarde de dolari. Desi a realizat pana acum investitii numai in detineri conservatoare cum ar fi obligatiunile guvernamentale, fondul de investitii al Rusiei doreste sa achizitioneze participatii in cadrul unor companii straine.
Trezoreria americana si FMI considera ca investitiile acestui tip de fonduri au ajutat firmele financiare occidentale prinse in criza pietelor de credit. FMI si Trezoreria indeamna insa Rusia si alte tari sa respecte anumite reguli privitoare la strategie de investitii si raportate financiara pentru a arata clar ca investitiile au la baza decizii comerciale. FMI spera sa ajunga la un acord cu privire la un cod de conduita a acestui tip de fonduri pana in aceasta toamna.
Multi strategi se tem insa ca investitiile realizate de fondurile de stat vor avea si motivatii politice. Oficialii rusi dau asigurari ca fondul de stat nu va reprezenta o amenintare, insa guvernele occidentale raman sceptice. Mai multe capitale europene au inceput sa-si puna semne de intrebare cu privire la investitiile Kremlinului in ianuarie 2006, cand gigantul rus de stat Gazprom a suspendat temporar livrarile catre Ucraina.
Ministrul rus de finante, un aliat al lui Putin, este considerat drept cel mai aprig aparator al disciplinei fiscale. La sfarsitul anului 2006, insa, Kudrin a fost implicat intr-o tranzactie care a starnit suspiciunile occidentalilor cu privire la adevaratul scop al unora dintre investitiile straine ale Rusiei.
Banca de stat VTB, in cadrul careia Kudrin ocupa pozitia de presedinte al boardului, a dezvaluit in septembrie 2006 ca acumulase 5% in cadrul EADS. Oficialii VTB au declarat ca scopul este de a face profit, dar oficiali guvernamentali au aratat in mod clar ca erau in joc si ale obiective, mai ample, ale Kremlinului. La cateva zile, consilierul pe politica externa al lui Putin a anuntat ca Rusia si-ar putea majora participatia pana la 25%, suficienta pentru a bloca decizii majore. Rusia ar fi putut astfel sa exercite presiuni pentru o cooperare intre EADS si industria aerospatiala rusa aflata in impas, a declarat consilierul.
Franta si Germania, cu cele mai mari detineri in cadrul EADS, nu au putut accepta o astfel de situatie. Cele doua tari considera EADS drept o companie strategica. Daca ar intra sub influenta Moscovei, tinta EADS de a se extinde in Statele Unite, cea mai mare piata de aparare din lume, ar fi amenintata. In cadrul unei intruniri in Franta cu Putin de la sfarsitul lunii septembrie 2006, presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Angela Merkel i-au spus acestuia ca nu mai vor alt partener in cadrul companiei lor.
Franta si Germania nu se opun investitiilor pur financiare realizate de guverne straine in EADS.
Oficialii rusi au incercat sa tempereze controversa la inceputul anului trecut. Acestia au aratat ca achizitia a reprezentat un gest de sprijin pentru compania franco-germana, declarandu-se surprinsi de agresivitatea raspunsului. Totusi, acestia nu au facut decat sa adanceasca suspiciunile cand au aratat ca Rusia ar putea renunta la participatia din cadrul EADS daca aceasta nu-si schimba atitudinea cu privire la cooperarea cu industria aerospatiala rusa.
VTB, supusa presiunii actionarilor pentru cresterea pretului actiunilor a vandut participatia in EADS unei banci de stat la sfarsitul anului trecut. Banca respectiva spune ca spera sa cedeze actiunile EADS unui nou conglomerat de stat pe care Kremlinul il va crea.
Alarmata de incidentul EADS si de puterea de cumparare in crestere a guvernului rus, Merkel a declarat la mijlocul anului 2007 ca Germania are nevoie de o lege pentru a o proteja de investitiile straine avand motivatii politice in spate. Legea ar acoperi investitiile realizate de fonduri suverane si banci sau companii controlate de stat, Germania temandu-se ca oricare din acestea ar putea fi folosite de guverne straine pentru a castiga influenta asupra economiei sale. Una din cele mai mari temeri ale Germaniei si a unor guverne din UE este ca in lipsa unor protectii mai solide, Gazprom ar putea achizitiona infrastructura europeana de transport al gazelor, sporindu-si controlul asupra livrarilor de energie de pe continent.
Initial, Kremlinul a respins ideea restrictiilor, insa in ultimele luni, convingandu-se ca FMI nu incearca sa dicteze conditii, autoritatile ruse au admis faptul ca un cod de conduita ar putea contribui la reducerea opozitiei din Statele Unite si Europa fata de investitiile din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO