Business Internaţional

Investitorii continua sa vanda pe bursele externe

15.08.2007, 19:11 10

Actiunile de pe bursele europene au continuat si ieri scaderea, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit cu fonduri pe piata pentru a patra zi consecutiva, scrie Bloomberg.
"Lipsa de incredere a investitorilor afecteaza pretul actiunilor. Nu se cunosc inca toate problemele de pe piata creditelor din Statele Unite si nu putem evalua pierderile", a declarat Salah Seddik, de la firma Richelieu Finance.
Anuntul bancii spaniole Santander ca are o expunere pe piata americana de credit din SUA de 2,2 mld. dolari a afectat cotatia monedei europene, care a ajuns la minimul ultimelor sase saptamani, scazand cu 0,3% comparativ cu moneda americana, pana la 1,3571 dolari/ euro.
In raport cu yenul, euro s-a depreciat cu 0,3%, ajungand la 160,34 yeni pentru un euro, valoarea minima inregistrata in ultimele patru luni.
Indicii Dow Jones Stoxx 600 si Stoxx 50 au inregistrat o scadere de 0,4%, iar indicele Euro Stoxx 50 a inregistrat o scadere de 0,6%. Indicele american Standard & Poor's a inregistrat luni o scadere de 0,1%. In 13 dintre cele 18 tari din vestul Europei, indicii bursieri au inregistrat scaderi. Indicele francez CAC 40 a scazut cu 0,7% iar indicele DAX a pierdut 0,2%.
In timp ce BCE a continuat infuziile de capital introducand in piata 7,7 mld. euro, banca nationala a Japoniei a retras echivalentul a 10 mld. euro.
Criza de pe piata americana s-a facut simtita puternic in Europa dupa ce saptamana trecuta, bancile europene si-au recunoscut vulnerabilitatea la modificarile de pe piata din SUA.
Banca elvetiana USB a inregistrat o scadere de 3,3% a actiunilor, la o valoare de 38,91 euro, marcand astfel cea mai mare scadere inregistrata din luna martie a acestui an incoace.
Oficialii bancii au anuntat ca situatia precara de pe piata creditelor ipotecare va genera "rezultate financiare foarte slabe". "Pietele sunt foarte volatile si ne este greu sa facem estimari. Daca situatia actuala se va perpetua pe toata durata trimestrului, vom inregistra un profit scazut in sectorul de investitii".
BNP Paribas, cea mai mare banca de pe piata din Franta, a fost obligata sa blocheze retragerile din trei fonduri de investitii pe care le administreaza, la numai o saptamana dupa ce presedintele executiv Baudouin Prot a anuntat ca banca nu va avea de suferit de pe urma crizei din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO