Business Internaţional

Investitorii fierb în aşteptarea planului economic al Ungariei

Autor: Cristina Rosca

12.10.2010, 23:50 23

Premierul maghiar Viktor Orban va dezvălui în această săptămânăun al doilea plan economic menit să ţină în frâu deficitul bugetarşi să îl aducă în limitele impuse de Uniunea Europeană, potrivitcotidianului maghiar Nepszabadsag, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Printre măsurile cuprinse în acest plan se numără impunerea unuiimpozit unic pe venit de 16% şi înfiinţarea unei companii demanagement al activelor care să ajute debitorii ipotecari cuprobleme.

Ziarul, fără a menţiona sursele, a anunţat că planul ar putea fifăcut public cel mai devreme astăzi.

Potrivit unui alt cotidian, Napi Gazdasag, care îl citează pesecretarul general al Asociaţiei Angajaţilor Publici din Ungaria,guvernul va reduce numărul de angajaţi ai instituţiilor finanţatede la bugetul de stat cu 5%, iar pe cel al agenţiilorguvernamentale cu 10%.

Cheltuielile trebuie ţinute din scurt

Purtătorul de cuvânt al guvernului nu a putut fi contactatpentru comentarii privind acest plan.

Primul plan economic al guvernului de centru-dreapta din Ungariaa fost anunţat pe 8 iunie. Atunci s-a anunţat impunerea primei taxesuplimentare asupra sistemului bancar din Uniunea Europeană. Scopultuturor măsurilor anunţate era acela de a reduce deficitul până lamaximum 3,8% din Produsul Intern Brut, limita stabilită cucreditorii internaţionali.

La sfârşitul lunii septembrie, deficitul bugetar al Ungariei eracu 25% mai mare decât ţinta impusă pentru sfârşitul anului, fapt cesugerează că guvernul va trebui să ţină în frâu cheltuielilebugetare pentru a putea obţine ţinta de deficit.

Un oficial de top din partidul de la guvernare Fidesz a anunţatluna trecută că guvernul ar putea încerca să reducă deficitul, iarcosturile vor fi suportate de firmele din sectoarele telecom şienergie.

Ungaria are nevoie de un buget solid şi pentru 2011 pentru arecâştiga încrederea pieţelor financiare.

Mai mult, investitorii s-ar putea speria dacă autorităţile de laBudapesta optează pentru măsuri nonconvenţionale în vedereasoluţionării problemei datoriilor mai degrabă decât să adoptemăsurile de austeritate convenţionale, potrivit RaiffeisenCapital.

După o vară în care a transmis o serie de mesaje conflictuale,care au destabilizat pieţele, guvernul Fidesz a fost de acord săîşi respecte angajamentul asumat în faţa Comisiei Europene de a-şireduce deficitul de anul viitor la 3% din PIB. Detaliile oferite aufost însă foarte puţine, iar pieţele financiare aşteaptăprezentarea pe care guvernul o va face în faţa Parlamentului şicare trebuie să aibă loc până în luna octombrie.

Pieţele aşteaptă austeritate

Este încă neclar dacă Fidesz va opta pentru măsuri deausteritate tradiţionale sau pentru o strategie pro-creştereanunţată până acum. Încă din momentul în care au fost aleşi laputere, oficialii Fidesz au afirmat că vor să renunţe la măsurilede austeritate luate de guvernul tehnocrat condus de Gordon Bajnaişi să pună bazele celei mai competitive economii din regiune.

Orban spunea încă de atunci că are în plan să reducă impozitelepe salarii şi să simplifice cadrul fiscal aplicat veniturilor înurmătorii patru până la şase ani. El mai adăuga că partidul va faceeforturi în direcţia reluării creşterii economice, chiar cu risculde a depăşi ţinta de deficit bugetar negociată cu Fondul MonetarInternational pentru anul 2010.

Problema însă se pune diferit acum. După evenimentele dinaceastă vară apare întrebarea dacă premierul Orban va fi de acordsă semneze un nou acord financiar, cu rolul unei plase desiguranţă, cu Fondul Monetar Internaţional. Această idee a fostrespinsă până acum.

"Vrem să vedem detaliile proiectului de buget", a spus RonaldSchneider, manager de fond în cadrul Raiffeisen Capital, careadministrează active în valoare de 800 mil. euro în Europaemergentă. "Dacă vor exista prezumţii economice credibile, şi acestlucru este probabil, atunci este posibil să se atingă ţinta dedeficit şi imaginea să fie mai bună".

El mai spune că măsurile anunţate de Orban nu au un impactpozitiv asupra investitorilor, însă măsurile de austeritate, deşivor afecta creşterea, vor fi mai bine primite.

Pe scurt

Trei bănci se pregătesc să iasă de pe piaţă

Ieri într-un cotidian maghiar a apărut o ştire potrivit căreiatrei creditori intenţionează să părăsească piaţa maghiară din cauzataxei speciale introduse de guvern asupra sistemului financiar.Ziarul Nepszava nu cita nicio sursă, însă scria că acei creditori"nu sunt mici" şi au active nu cu mult mai mici decât cele ale OTPBank, cea mai mare bancă ungară. Vicepreşedintele băncii centrale,Julia Kiraly, a ieşit însă la înaintare afirmând că ea nu areinformaţii potrivit cărora există creditori care au astfel deintenţii.

Compania responsabilă de dezastrul ecologic a fostnaţionalizată

Autorităţile de la Budapesta au preluat controlul companiei caredeţine rezervorul de substanţe toxice care s-a spart săptămânatrecută şi l-au chestionat pe directorul executiv, după ce numărulde morţi a crescut la opt, iar cursa pentru evitarea unei a douadeversări este una contra cronometru, scrie Financial Times.

Cereale mai scumpe cu 20%

Preţurile produselor agricole din Ungaria au crescut cu 20,1% anla an în luna august, după un avans de 12,8% în iulie, potrivitBiroului Naţional de Statistică. Atât preţurile pentru cereale, câtşi pentru produse de origine animală au crescut în cea de-a optalună a anului, urmând tendinţa din luna precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO