Business Internaţional

Investitorii se vor intoarce in Bulgaria dupa trecerea crizei

04.08.2008, 18:02 14

Bulgaria, afectata de retragerea investitorilor de pe pietele emergente de capital, se asteapta ca pana la sfarsitul acestui an sa aiba parte de o inversare a trendului, in ciuda efectelor crizei internationale, a declarat Apostol Apostolov, seful Comisiei de Supraveghere Financiara, scrie Bloomberg.
Activele detinute de fondurile bulgare au atins cote record in 2007, dupa ce integrarea in Uniunea Europeana a atras investitorii straini in tara. Fondurile au pierdut 40% din valoare in primul trimestru al acestui an dupa ce criza creditelor a pus investitorii pe fuga, a continuat Apostolov.
"Avand in vedere lipsa taxelor pe castigurile din investitii si cele mai mici taxe pe venit din Uniunea Europeana, Bulgaria are toate sansele sa devina un loc ideal pentru investitori", a declarat Apostolov. "Odata ce criza globala a creditelor isi pierde din intensitate, vom vedea ca investitorii straini se intorc la noi. Unii dintre ei s-au intors deja in Bulgaria", a continuat el.
Peste 200 de companii de asigurari din Uniunea Europeana vor sa patrunda pe piata din Bulgaria, conform declaratiilor facute de seful Comisiei se Supraveghere Financiara. Apostolov a adaugat ca Generali PPF, un joint- venture dintre Assicurazioni Generali (Italia) si PPF Group (Cehia), a obtinut aprobarea de a deschide o reprezentanta in Bulgaria inca din iunie. Firmele straine de asigurari de sanatate vor patrunde in Bulgaria in clipa in care guvernul va ridica monopolul instaurat de stat prin Fondul National de Sanatate, in 2009.
"Tot mai multi investitori institutionali sunt interesati de tara noastra, cum ar fi companiile de asigurari, pensii si asigurari de sanatate. Prezenta lor aici inseamna siguranta pentru piata bulgara", a declarat Apostolov.
Divizia bulgara a Allianz este cel mai mare asigurator din tara, in timp ce Doverie este cel mai mare asigurator local. Firmele straine de asigurari controleaza in proportie de 45% piata din Bulgaria, conform declaratiilor lui Apostolov.
"Bulgaria a fost afectata in mod indirect de criza subprime, adica investitorii straini s-au retras de pe pietele emergente, cum este si cazul nostru, pentru a-si reduce pierderile, concentrandu-se pe pietele lor de baza", a declarat Apostolov.
Valoarea activelor administrate de cele 78 de fonduri mutuale din Bulgaria a scazut cu 25% la finele lunii martie, pana la 685 de milioane de leva (547 de milioane de dolari, 351,5 milioane de euro), fata de 911 milioane de leva (724,8 milioane de dolari, 465,8 milioane de euro) in decembrie 2007. Activele administrate de cele zece fonduri de pensii din Bulgaria s-au depreciat cu 2% fata de luna decembrie, pana la 2,27 miliarde de leva (1,8 miliarde de dolari, 1,16 miliarde de euro). 20% din piata bulgara a fondurilor de investitii este controlata de Pioneer Investments, divizia de asset management a UniCredit.
"Turbulentele de la nivel global s-ar putea linisti pana la finalul anului, dar investitorii internationali nu se vor intoarce in Bulgaria imediat, din cauza nesigurantei economice", a declarat Emil Asparouhov, sef al diviziei de piete financiare de la ING Bank Bulgaria. "Cresterea pe piata de credite ramane la cote inalte, in ciuda dobanzilor mari si a riscurilor valutare cauzate de faptul ca Bulgaria nu face inca parte din zona euro. Din cauza acestor riscuri, investitorii vor alege mai degraba obligatiunile corporatiste decat actiunile bulgare", a adaugat Asparouhov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO