Business Internaţional

Investitorii straini sunt interesati de otelul rusesc

11.11.2004, 00:00 17



Trei dintre cei mai mari producatori de otel din lume se pregatesc sa intre in cursa pentru Erdemir, cel mai important producator de profil din Turcia, in conditiile in care guvernul discuta o privatizate partiala, informeaza Financial Times.



Mittal Steel, Arcelor si US Steel s-au anuntat interesate in achizitia unui procent din actiunile producatorului turc, si chiar a pachetului de control.



Licitatia pentru Erdemir ar putea aduce Ankarei peste un miliard de dolari.



Interesul in companie se bazeaza pe potentialul cresterii consumului de otel in Turcia in urmatorii zece ani, mai ales in contextul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeana.



Actiunile Erdemir- din care 47% sunt cotate pe bursa din Istanbul, iar restul sunt in majoritate detinute de guvern- s-au apreciat de circa patru ori de la inceputul anului 2003. Capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la aproximativ 2 miliarde dolari.



In spatele acestei cresteri a pretului actiunilor Erdemir s-au aflat tocmai speculatiile privind o posibila preluare a companiei de catre un grup strain, care se crede ca ar fi preferat de guvernul turc in fata unei companii autohtone. In plus, cererea tot mai mare de otel din China a produs un efect de apreciere generala a pretului actiunilor din industria otelului.



Turcia este al 13-lea producator mondial de otel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO