Business Internaţional

Ion Iliescu, despre întâlnirile cu Havel: Un om căruia istoria îi este datoare

Ion Iliescu, despre întâlnirile cu Havel: Un om căruia istoria îi este datoare

Autor: Iulian Anghel

18.12.2011, 14:40 202

"L-am cunoscut pe Havel încă din 1990. La Consiliul Consultativ al Tratatului de la Varşovia ne-am întâlnit cu Gorbaciov, iar un an mai târziu, în 1991 la Praga, s-a semnat Tratatul de desfiinţare a acestei alianţe. Câţiva ani mai târziu, tot la Praga, România adera la NATO", îşi aminteşte preşedintele Ion Iliescu într-o descuţie cu ZF anii nebuni şi minunaţi ai prăbuşirii comunismului, o prăbuşire a istoriei practic, o prăbuşire dincolo de care unii credeau că istoria nici nu va mai exista pentru că nemaifiind "devenire" nu mai există istorie.

Preşedintele Iliescu alături de preşedintele Havel au făcut, vrem sau nu, istoria acestori ani. În România, revoluţia a fost brutală, în Cehia paşnică. "Revoluţia de catifea" este termenul pe care Havel l-a folosit pentru prima dată, îi aminteşte preşedintele Iliescu. Nimeni în Cehia nu denigrează revoluţia - mai arată el şi continuă: este trist că la noi se întâmplă acest lucru, că unii pun la îndoială jertfa românilor setea de libertate pe care toţi oamenii o au, fie că sunt români sau cehi. Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat astăzi la vârsta de 75 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO