Business Internaţional

Islanda mai nationalizeaza o banca importanta

09.10.2008, 18:34 27

Cea mai mare banca a Islandei, Kaupthing, a devenit cea de-a treia institutie financiara care este preluata de catre guvernul tarii in ultima saptamana, scrie BBC News.

Autoritatile din aceasta tara au declarat ca masura este menita sa protejeze sistemul bancar local. Toate depozitele locale din cadrul bancii sunt in intregime garantate, au mai aratat autoritatile. Miercuri, Trezoreria britanica a aranjat ca ING Direct sa preia depozitele in valoare de 2,5 miliarde de lire sterline ale unui numar de 160.000 de clienti britanici ai diviziei online a bancii, Kaupthing Edge. Banca centrala suedeza este de acord sa crediteze divizia din aceasta tara a bancii.
Astfel, cele mai mari trei banci ale Islandei se afla sub controlul guvernului. Landsbanki si Glitnir au fost preluate la inceputul acestei saptamani.
"Actiunea a reprezentat un pas necesar in realizarea obiectivelor guvernului si parlamentului Islandei ce vizeaza asigurarea unei functionari normale a sistemului bancar si a sigurantei depozitelor", au declarat oficialii autoritatii de supraveghere in domeniul financiar.
Pe de alta parte, Rusia se afla in discutii pentru acordarea unui imprumut Islandei pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar european, a anuntat Arkadi Dvorkovich, un asistent al presedintelui rus Dmitri Medvedev, citat de Bloomberg.
Oficialii ambelor tari au avut "consultari neoficiale" cu privire la un credit in valoare de 4 miliarde de euro pe care Rusia l-ar acorda Islandei. "Facem parte din Europa si vrem ca Europa sa fie stabila", a declarat Dvorkovich. El a declarat ca "se discuta" in prezent termenii finantarii.
Sistemul bancar al Islandei resimte puternic povara datoriilor egale cu de 12 ori marimea economiei, autoritatile financiare detinand de-acum controlul celor mai importanti trei creditori ai tarii.
Pe masura ce criza se adanceste, banca centrala a Islandei a renuntat la o incercare de a fixa rata de schimb a coroanei islandeze, indicand ca nu este in putere sa puna capat declinului monedei locale.
Pe fondul turbulentelor financiare de pe plan global, investitorii au retras aproximativ 60 de miliarde de dolari din Rusia, conform estimarilor BNP Paribas. Ritmul retragerilor s-a accelerat in urma conflictului de cinci zile dintre Rusia si Georgia din luna august, cat si pe fondul scaderii preturilor la marfuri si crizei pietelor de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO