Business Internaţional

Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Gaza

Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis,...

Autor: Andreea Tobias

03.12.2023, 21:24 32

Israelul a ordonat duminică mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Gaza şi în jurul acestuia, urmate de bombardamente intense. Ofensiva militară s-a mutat în jumătatea sudică a teritoriului, unde oficialii israelieni afirmă că se ascund lideri ai grupării militante Hamas.

Palestinienii din Fâşia Gaza au declarat că au rămas fără locuri unde să meargă în acest teritoriu izolat care se învecinează cu Israelul şi Egiptul, relatează AP.

O mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori sunt înghesuiţi în sud, după ce Israelul a ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului, care a fost declanşat de atacul din 7 octombrie al Hamas şi al altor militanţi care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că 1,8 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi.

Au fost raportate bombardamente intense în jurul oraşului Khan Younis şi al oraşului Rafah din sud, precum şi în părţi din nordul ţării care au fost în centrul ofensivei aeriene şi terestre zdrobitoare a Israelului.

Juliette Toma, director de comunicare la agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a declarat că aproape 958.000 de persoane strămutate se aflau în 99 de centre ale Naţiunilor Unite din sudul Fâşiei Gaza.

Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a cerut încetarea războiului, afirmând că suferinţa civililor este "prea mult de suportat".

Ministerul Sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas, a declarat că bilanţul morţilor din 7 octombrie a depăşit 15.500 de suflete. Ministerul nu face distincţie între decesele civililor şi cele ale combatanţilor, dar a declarat că 70% dintre morţi sunt femei şi copii. Acesta a precizat că peste 41.000 de persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a afirmat că sute de persoane au fost ucise sau rănite de la încheierea încetării focului. "Majoritatea victimelor se află încă sub ruine", a declarat Ashraf al-Qidra.

Între timp, temerile legate de un conflict mai amplu s-au intensificat. O navă de război americană şi mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roşie, a anunţat Pentagonul. Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacuri asupra a două nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel, dar nu au recunoscut că au vizat o navă a Marinei americane.

Speranţele pentru un alt armistiţiu temporar în Gaza se sting. O încetare a focului de o săptămână care a expirat vineri a facilitat eliberarea a zeci dintre cei aproximativ 240 de ostatici israelieni şi străini din Gaza în schimbul palestinienilor încarceraţi de Israel. Dar Israelul şi-a chemat acasă negociatorii, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când "toate obiectivele" vor fi atinse. Unul dintre acestea este înlăturarea Hamas de la putere în Gaza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO