Business Internaţional

Israelul spune că este pregătit să lase navele să ducă ajutoare în Gaza

Israelul spune că este pregătit să lase navele să...

Autor: Tiberiu Sabo

31.12.2023, 14:59 29

Israelul este pregătit să permită navelor să livreze imediat ajutoare către Fâşia Gaza, ca parte a unui coridor maritim propus din Cipru, a arătat, duminică, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, potrivit Reuters.

În cadrul acordului sugerat pentru prima dată de Nicosia, în noiembrie, încărcăturile ar fi supuse unei inspecţii de securitate în portul cipriot Larnaca înainte de a fi transportate în Gaza, aflată la 370 km distanţă, mai degrabă decât prin Egipt sau prin Israel.

În cazul în care planul va fi pus în aplicare, acesta ar marca prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse în Gaza în 2007, după ce militanţii islamişti Hamas au preluat controlul zonei palestiniene, relevă sursa citată.

Acest lucru ar putea să contribuie la îndeplinirea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU din 22 decembrie care solicită extinderea mecanismelor de ajutor umanitar, relatează sursa citată.

"Poate începe imediat", a declarat ministrul de externe Eli Cohen la postul de radio 103 FM din Tel Aviv, întrebat despre coridorul mediteranean.

El a precizat că Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Olanda se numără printre ţările care dispun de nave capabile să ajungă la ţărmul Fâşiei Gaza, care nu are un port de mare adâncime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO